Home / Doesburg / Archeologie bij aanleg gaspijp

Archeologie bij aanleg gaspijp

DOESBURG / DREMPT – Met in zijn hand een kom van aardewerk en een kledingspeld uit het begin van onze jaartelling, geeft een archeoloog van Archeologisch Onderzoeksbureau Raap uitleg over de vondsten die zijn gedaan in het buitengebied van Doesburg en Drempt.

De Gasunie is daar bezig met de aanleg van een extra noord-zuid gas-transportleiding. Voordat de graafmachines daar echt aan de gang gaan, wordt door archeologen van Raap gezocht naar archeologische vondsten en archeologische aanwijzingen. De kom en de speld zijn enkele aansprekende vondsten, zeker voor de basisschoolleerlingen uit Drempt die, na bemiddeling van de Dorpsraad Drempt-Hummelo-Keppel een kijkje mogen nemen bij het project.

Overigens leest u dit verhaal pas als de archeologen klaar zijn met hun werk in het gebied. “Als jullie direct publiceren, hebben we direct last van mensen die op eigen houtje naar oudheden gaan speuren en zodoende sporen vernietigen of vondsten wegnemen”, laat een woordvoerder weten.

Archeoloog Eric legt aan de scholieren uit dat het potje dat hij gevonden heeft zo’n 2000 jaar oud is, uit de Romeinse tijd. In het gebied tussen Doesburg en Drempt stonden toen kleine dorpjes van maximaal twintig huizen. Hoe die dorpjes er uit zagen en welke soort bebouwing ze hadden, is te zien aan verkleuringen in de bodem, daar waar palen hebben gestaan die de lemen wanden steun gaven of waar putten waren. Alles wordt zorgvuldig in kaart gebracht en beschreven.
“We hadden hoge verwachtingen van de archeologische waarde van dit gebied”, vertelt de Doesburgse wethouder Frans Hofman, die ook een kijkje neemt bij het onderzoek. “Dat blijkt ook zo te zijn. Ik ben dus blij dat we het besluit hebben genomen dat elke verstoring van de bodem, dieper dan 50 centimeter, vooraf moet worden gegaan door archeologisch onderzoek. Met die 50 centimeter kunnen de boeren uit de voeten als ze het land bewerken en ze vernielen niets uit de oudheid.”

Met graafmachines is de toplaag van de bodem afgegraven. Die bestaat uit een eeuwenlange bemesting van de bodem. Daaronder bevindt zich het voor archeologen interessante gebied, dat de verwachtingen waarmaakt. De vondsten uit Doesburg en Drempt gaan overigens naar een depot in Nijmegen. Daar worden ze volledig schoongemaakt en gerubriceerd. Daarna is het mogelijk dat ze in bruikleen worden gegeven voor plaatselijke exposities of musea

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.