Extra financiële tegenvaller van ruim een miljoen voor Rheden

DE STEEG – De gemeente Rheden krijgt vanaf 2011 ruim één miljoen euro minder van het Rijk voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dit bedrag komt bovenop de al eerder voorspelde rijksbezuiniging op de gemeente van 4,7 tot 6 miljoen euro.

Ronald Haverkamp, wethouder van financiën, deed de onheilspellende mededeling vorige week dinsdag tijdens een raadsvergadering over de jaarrekening van 2009 en de voorjaarsnota. Het budget voor de Wmo wordt onder meer gebruikt voor de financiering van thuiszorg en hulpmiddelen voor de Rhedense burgers. Volgens de wethouder heeft het Rijk een herijking uitgevoerd, waardoor Rheden nu fors moet inleveren. ¨We zijn niet langer een voordeelgemeente meer¨, zei Haverkamp. Verschillende raadsleden uitten hun zorgen over de extra financiële tegenvaller. Janet Duursma van GroenLinks wilde weten of de korting van één miljoen gevolgen heeft voor de taken die Rheden binnen de Wmo moet uitvoeren. ¨Er wordt door het Rijk niet aangegeven dat we taken moeten schrappen¨, antwoordde Haverkamp.

De raad gaf vorige week dinsdag groen licht aan zowel de jaarrekening als de voorjaarsnota. De fracties dienden echter wel een raadsbrede motie in naar aanleiding van het eerste document. De partijen maken zich zorgen over de financiële risico´s die de gemeente Rheden loopt. In de motie schrijven de partijen dat zowel de accountant als de Rekeningcommissie constateren dat Rheden forse financiële risico´s kan lopen op het gebied van grondexploitatie. De fracties uitten hun zorgen over het weerstandsvermogen van de gemeente en over de kwetsbaarheid van de ambtelijke organisatie. ¨Het schip moet robuust zijn, maar daar hebben we nu niet zo veel vertrouwen in¨, sprak Dorus Klomberg van D66. Ook zou het aan de interne controle binnen de gemeente schorten. ¨Deze onderwerpen hebben juist nu veel aandacht nodig vanwege de grote druk op de financiën door de bezuinigingen¨, stellen de fracties in de motie. Ze dragen het college onder meer op om in november van dit jaar met voorstellen te komen om de financiële risico´s te beperken. Wethouder Haverkamp zegde toe de verzoeken van de raad te zullen uitvoeren.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.