Home / Bronkhorst / ‘Leegstaande Rabobank zou schitterend cultureel centrum zijn’

‘Leegstaande Rabobank zou schitterend cultureel centrum zijn’

BRUMMEN – “Waarom moet altijd zoveel gesloopt worden?”, vraagt Lucia Pijnappel uit Brummen zich af. De panden aan het marktplein in Brummen kunnen volgens haar best een andere bestemming krijgen. Zelf ziet ze wel iets in de oude Rabobank: “Het zou een schitterend filmhuis en cultureel podium zijn.”

Lucia heeft een ondernemingsplan klaarliggen. Ze wil in de oude Rabobank beginnen met een cultureel podium, filmhuis en lunchroom. “Ik zou graag een podium bieden aan bijvoorbeeld singer-songwriters, culturele avonden houden, beginnen met een filmhuis. Er is weinig op cultureel gebied te doen in Brummen. De bibliotheek heeft leuke dingen, maar dat is lang niet iedere week. De kosten kunnen worden gedekt door de lunchroom, waar we crêpes en broodjes gaan verkopen.” Lucia heeft haar voorbereiding goed voor elkaar. Ze runde eerder een natuurwinkel, een folkcafé en werkt nu in filmtheater Luxor in Zutphen. Haar vennoot is kok, die eveneens staat te springen om te beginnen.
De enige kink in de kabel is het pand. “De oude Rabobank is een prima pand en hoeft helemaal niet te worden gesloopt”, vindt Pijnappel. “Oké, het past niet bij de uitstraling van het marktplein, maar dat is ook met een nieuwe gevel en misschien een nepdak wel op te lossen.” De eigenaar, een projectontwikkelaar, wil het pand echter slopen om er appartementen neer te zetten. Wel heeft hij beloofd dat als hij het financieel niet rond krijgt, hij in het najaar bij me terugkomt. Dat hopen we dan maar. Er staat al zoveel leeg. Het zou zonde zijn als ook hier weer wordt gebouwd voor leegstand. Kijk maar naar de appartementen boven de Vierjaargetijden of de huizen op het Becksonterrein, daar staat ook nog een heel deel leeg.”
Een andere plek is niet echt een optie voor Lucia. “Een cultureel centrum zou een geweldige impuls zijn voor de markt. En daar hoor zoiets ook thuis, niet in een achterafstraatje. Bij de gemeente hebben ze geopperd dat ik mee zou kunnen doen in het toekomstig Kulturhus, maar dat is geen optie. Het is niet praktisch als de ruimte al de helft van de avonden bezet is met andere activiteiten.”
Iedereen die Lucia Pijnappel vertelt over haar plannen, is enthousiast. “Ik krijg steun vanuit de wijkraad en OVB, maar ook de gemeente heeft positief gereageerd.” Ze wil daarnaast graag reacties van mensen horen. Iedereen die steun wil betuigen of denkt een bijdrage te kunnen leveren aan Lucia’s plannen, vraagt ze haar te e-mailen via
luciapijnappel@hetnet.nl.

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.