Home / Loenen / Boeiende zomerrondleiding in en om kasteel Ter Horst

Boeiende zomerrondleiding in en om kasteel Ter Horst

LOENEN – De rondleidingen door gidsen van de stichting Wijnand Hacfort in en rond het kasteel Ter Horst in Loenen beginnen weer op maandag 5 juli. Bezoekers krijgen een interessante wandeling vam ruim een anderhalf uur door het eeuwenoude gebouw.

 

Na de kelders en schuilkapel heeft kort geleden de achterzijde (voormalige voorzijde) een fikse opknapbeurt gekregen. Ook de hijsinstallatie is weer in oude staat terug gebracht. De schuilkapel ademt na de grondige restauratie weer de sfeer van vroeger.

Ook in 2010 is het ruim vier en halve eeuw Kasteel Ter Horst te bezoeken. Jaarlijks komen meer bezoekers om dit Rijksmonument te gaan bezichtigen. Gidsen van de Stichting Wijnand Hacfort leiden de bezoekers rond door het gebouw en terrein dat met adelijke families een rijke geschiedenis kent. De groep krijgt veel te horen over de bijzondere bouwstijlen van gebouw dat ook wel het ‘het omgekeerde kasteel’ wordt genoemd.

Het kasteel Ter Horst dateert uit 1557. Vanaf de Hoofdweg heeft men een prachtig uitzicht op het met grachten omgeven kasteel. Zeven geslachten is het eigendom geweest van de familie Hacfort. Het kasteel met 17 hectare bos en gronden werd aangekocht door houthandelaar Russelman. Thans wordt het nog bewoond en is in het bezit van de families Russelman en Schoonderwoerd.

Er wordt altijd vertrokken vanaf Landhotel Bosoord, Hoofdweg 109, Loenen, waar men zich ook dient op te geven voor de rondleidingen. Vanaf Bosoord is een korte wandeling naar het voorplein van het kasteel waar de rondleiding start. Tijdens de rondleiding krijgt de bezoeker veel te horen over de geschiedenis van het kasteel. Er wordt gewandeld over het terrein met Oranjerie, bijgebouwen en schuilkapel. De kelders met keukens hebben een fraaie restauratiebeurt gekregen.
Ook wordt tijdens het bezoek een kijkje genomen in de mooiste kamer van het kasteel. Het is thans in gebruik als trouwkamer van de gemeente Apeldoorn. Wekelijks worden enkele paren in de echt worden verbonden. Hier is ook de bijzondere zandstenen schouw te bewonderen met een bijbelse voorstelling.

De rondleidingen vinden altijd op maandag plaats. De rondleidingen zijn op iedere maandag in de maanden juli en augustus tweemaal: ’s morgens om 10.30 en ’s middags 14.00 uur. In september elke maandag 14.00 uur. Op 18 en 25 oktober nog rondleidingen om 10.30 en 14.00 uur. Opgave en vertrek alleen bij Landhotel Bosoord, Hoofdweg 109, Loenen, telefoon 055-5051264.
De kosten bedragen voor volwassenen 7.50 Euro (1 kopje koffie of limonade inbegrepen), kinderen 5 Euro. De baten van deze rondleidingen onder meer bestemd voor de renovatie van de klokkentoren. In overleg kunnen met groepen ook rondleidingen op andere dagen plaatsvinden. Info 055-5053003.
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.