Ambachtstraat kern nieuwe centrum Brummen

BRUMMEN – De Ambachtstraat wordt de kern van het nieuwe centrum van Brummen. Zo heeft het college onlangs besloten, nadat de bevolking duidelijk een voorkeur voor deze variant had uitgesproken.

De Ambachtstraat moet niet allen het centrum worden voor ondernemend Brummen, het gaat ook de verbinding vormen tussen het marktplein en het Graaf van Limburg Stirumplein. Daarnaast komt er een nieuwe doorgang van Markt naar het Dekkerplein“Nu ligt alles verspreid, de drie pleinen en Ambachtstraat sluiten niet op elkaar aan”, aldus projectleider Arjan Schulp van de gemeente Brummen. “Het centrum moet weer één worden.”
De gemeente hoopt met de keuze voor de Ambachtstraat hier de leegstand op te lossen. “Brummen is klein, het beetje aan winkel dat we hebben, moeten we bij elkaar brengen”, aldus Schulp. “Dit doen wij door goede voorwaarden te scheppen voor winkeliers die zich hier willen vestigen en het minder aantrekkelijk te maken dit elders te doen.” Hij hoopt dat de straat in een opwaartse spiraal komt: “Ondernemers zien hopelijk dat de Ambachtstraat een staat met toekomst is.”
In een inspraakavond voor de bevolking is gevraagd naar de invulling van het Marktplein. “Hier kwam duidelijk uit naar voren dat mensen het sfeervoller en gezelliger willen. Er moet meer groen komen, de markt moet hier worden gehouden, maar van de muziektent moeten we afblijven.” De gemeente wil de inkijk vanaf de markt naar de Ambachtstraat verbreden door een aantal panden op de hoek te slopen. “Hier was wel veel weerstand tegen”, aldus Schulp. “Dus of we dat gaan doen, blijft nog de vraag.”
Nu de hoofdkeuze is gemaakt, wordt verder gewerkt aan het Centrumplan. Eerst wordt een Nota van Uitgangspunten opgesteld, dat naar verwachting net na de zomer door college en raad worden besproken. In diverse werkgroepen wordt dan het Masterplan uitgewerkt. Het is de bedoeling dat het plan begin volgend jaar afgerond kan worden. Dit wil niet zeggen dat het gemeentelijk deel ervan direct kan worden uitgevoerd: hiervoor is simpelweg geen geld.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.