Zo, dus jij gaat studeren

REGIO – We zitten weer midden in de periode dat veel middelbare scholieren hun examen hebben gedaan en hun diploma ontvangen. Vervolgens moet een aantal van hen een keuze maken voor een vervolgstudie; niet makkelijk. Onlangs is het boekje Zo, dus jij gaat studeren, geschreven door Michiel Spanjer uit Dieren, uitgekomen.

Het is een vrolijk en onderhoudend boekje geworden waarin met een vette knipoog allerlei adviezen worden gegeven aan scholieren van de middelbare school die het snode plan hebben te gaan studeren.
Spanjer is docent aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen en ziet dat niet alle studenten met glans de overstap van middelbaar naar hoger onderwijs maken. “De overgang van de middelbare school naar het hoger onderwijs of universiteit is groot. Propedeusestudenten realiseren zich niet altijd dat het op de hogere school een heel ander leven is. Ze moeten daar zelf alles regelen, organiseren en plannen. Dit boekje herinnert de student daaraan,” legt Spanjer uit. “De ondertoon is grappig, maar het is ook serieus bedoeld”.
Spanjer staat inmiddels tien jaar voor de klas en geeft les in economie en management aan propedeusestudenten en aan internationale studenten. Ook begeleidt hij studenten met afstuderen. Spanjer: “Ik ben geïnspireerd door de praktijk, door de studenten, om dit boek te schrijven. Je ziet ‘t voor je gebeuren”. De docent en schrijver is daarnaast hoofdredacteur van de fenmail op de Han. “Voor de fenmail schreef ik een tijd terug een keer over studenten. Tijdens het schrijven, komen er altijd andere ideeën bij je op, maar toen had ik nog niet het idee om een boek te gaan schrijven. Het kwam bij me op toen ik zelf op zoek was naar een cadeau voor mijn nichtje die ook net klaar was met de middelbare school. Ik kon niets vergelijkbaars vinden zoals dit boekje. Als docent economie en management zag ik daar gelijk een gat in de markt,” glimlacht Spanjer. Voprdat de schrijver het boekje naar de uitgever bracht, heeft hij het eerst aan zijn nicht laten lezen. “Ik ben nu 60 jaar en dan past mijn woordkeus niet altijd meer bij het jeugdige taalgebruik. Mijn nichtje heeft de oubollige woorden ontnomen”.
Zo, dus jij gaat studeren is niet alleen een boekje voor aankomende studenten, maar het bevat ook een kritische blik naar het onderwijs in het algemeen. “Het onderwijs is de laatste jaren meer een cijferproductiebedrijf dan een onderwijsinstelling,” beargumenteert hij. Ook het onderwijs moet nog leren.
Spanjer noemt het onderwijs ook wel eens het theater. “Met Het theater van het onderwijs bedoel ik: voor de klas staat iemand die net doet of hij alles weet en jij zit in de klas en doet of je niets weet. Je bent gestuurd, het is verplicht, het is een sterke rolverdeling”. De docent geeft de tip: ‘om het leuk te maken, moet je af en toe een verassende rol spelen. Dat kan de docent zijn, maar ook jij, de student’.
Zo, dus jij gaat studeren ligt al in de winkels, zelfs ook in Belgie en het boekje is ook via internet te bestellen. Voor slechts 9,90 euro is het een leuk cadeau om aan iemand te geven die net het diploma voor de middelbare school binnen heeft gesleept en nu gaat studeren. – Foto Lotte Bienias

Bijschrift: Michiel Spanjer bekijkt trots zijn nieuwe boek Zo, dus jij gaat studeren….
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.