Historische jachtpalen Hof te Dieren door Twickel teruggeplaatst

DIEREN – Op Landgoed Hof te Dieren is een aantal zogenaamde ‘jachtpalen’ geplaatst. Of eigenlijk teruggeplaatst, want ze stonden er vroeger ook al. De palen bakenden ooit het jachtgebied van het Hof af.

Vorige week is het terugplaatsen van alle historische jachtpalen rond de achterste en voorste Schaddevelden door Stichting Twickel voltooid. “Oorspronkelijk waren rond 1820 een aantal zandstenen jachtpalen geplaatst om het jachtgebied van Hof te Dieren af te bakenen. De palen gaven de grens aan waarbinnen de eigenaar het alleenrecht had van jacht en stonden op de hoeken van de Schaddevelden”, vertelt Wilke Schoemaker, beheerder van het landgoed. “Van de oorspronkelijke palen waren er nog drie over. We hebben dan ook nieuwe palen laten hakken naar het voorbeeld van de oude. Die zijn geplaatst op de locaties van de verdwenen palen. In totaal staan er nu weer twaalf palen. Het zijn grote zandstenen palen met een totale lengte van ongeveer 3,5 meter. Ze steken ruim 2 meter boven de grond uit”.

De historische jachtpalen zijn onder meer te zien langs de Schaapsallee en verder op alle hoeken van de Schaddevelden. Dit zijn twee bospercelen in de buurt van de Elsberg, die tot het historische bezit van Stichting Twickel behoren. Rijkere grondbezitters lieten vroeger zandstenen palen maken. Wie dat niet kon betalen plaatste vaak houten palen.
De eerste gerestaureerde paal is vorig jaar al teruggeplaatst door flora- en faunabeheerder Jan Holtslag. “We vonden het een passend cadeau aan de samenleving, ter ere van zijn afscheid, om alle palen te restaureren.
Langs de Schaapsallee en bij parkeerplaats de Elsberg komen binnenkort nog kleine bordjes te staan met achtergrondinformatie over de jachtpalen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.