woensdag 20 oktober 2021 | WEEK 42 |
HomeDierenHistorische jachtpalen Hof te Dieren door Twickel teruggeplaatst

Historische jachtpalen Hof te Dieren door Twickel teruggeplaatst

DIEREN – Op Landgoed Hof te Dieren is een aantal zogenaamde ‘jachtpalen’ geplaatst. Of eigenlijk teruggeplaatst, want ze stonden er vroeger ook al. De palen bakenden ooit het jachtgebied van het Hof af.

Vorige week is het terugplaatsen van alle historische jachtpalen rond de achterste en voorste Schaddevelden door Stichting Twickel voltooid. “Oorspronkelijk waren rond 1820 een aantal zandstenen jachtpalen geplaatst om het jachtgebied van Hof te Dieren af te bakenen. De palen gaven de grens aan waarbinnen de eigenaar het alleenrecht had van jacht en stonden op de hoeken van de Schaddevelden”, vertelt Wilke Schoemaker, beheerder van het landgoed. “Van de oorspronkelijke palen waren er nog drie over. We hebben dan ook nieuwe palen laten hakken naar het voorbeeld van de oude. Die zijn geplaatst op de locaties van de verdwenen palen. In totaal staan er nu weer twaalf palen. Het zijn grote zandstenen palen met een totale lengte van ongeveer 3,5 meter. Ze steken ruim 2 meter boven de grond uit”.

De historische jachtpalen zijn onder meer te zien langs de Schaapsallee en verder op alle hoeken van de Schaddevelden. Dit zijn twee bospercelen in de buurt van de Elsberg, die tot het historische bezit van Stichting Twickel behoren. Rijkere grondbezitters lieten vroeger zandstenen palen maken. Wie dat niet kon betalen plaatste vaak houten palen.
De eerste gerestaureerde paal is vorig jaar al teruggeplaatst door flora- en faunabeheerder Jan Holtslag. “We vonden het een passend cadeau aan de samenleving, ter ere van zijn afscheid, om alle palen te restaureren.
Langs de Schaapsallee en bij parkeerplaats de Elsberg komen binnenkort nog kleine bordjes te staan met achtergrondinformatie over de jachtpalen.
 

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

0209739_Het_Juridische_Huis.jpeg

Laagdrempelige hulp van studenten bij Het Juridische Huis

DIEREN - Wie een vraag heeft over juridische kwesties, hoeft niet direct een dure advocaat in te schakelen. In Dieren opende recent Het Juridische Huis, een initiatief van rechtenstudent Musa Elarslan. Particulieren en ondernemers kunnen hier terecht voor gratis juridisch advies.

DIEREN - Wie een vraag heeft over juridische kwesties, hoeft

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit

Dierenaar Wim Ritsema klaar voor WK Marathon

DIEREN - Hardloper Wim Ritsema uit Dieren maakt zich op voor zijn deelname aan de marathon in Londen op zondag 3 oktober. Hij mag daar deelnemen aan het WK marathonlopen en is één van de kanshebbers in zijn leeftijdscategorie 55-59.

DIEREN - Hardloper Wim Ritsema uit Dieren maakt zich op voor

Paula Jolink geëerd door EC Hummelo

HUMMELO - Blij verrast was Paula Jolink, toen zij dinsdag tijdens de maandelijkse vergadering van de Evenementen Commissie Hummelo werd toegesproken door de gast...