Bijzondere klok op waterrad

BRUMMEN – De heer Fons van Outheusden, 96 jaar oud, uit Brummen heeft in drie weken tijd een heel bijzondere klok ontworpen. De man heeft de prachtige klok helemaal zelf gemaakt en het meest bijzondere is nog dat de klok stipt op tijd loopt dankzij een zelfbedacht waterrad. En dat op 96-jarige leeftijd.

Van Outheusden doet of het allemaal niets is: “Ik heb de wieltjes die ik nodig had uit een oud uurwerk gehaald, een as gemaakt, daar de wieltjes op en de bakjes voor het water”. De buitenkant heeft Van Outheusden ook helemaal zelf gemaakt, de klok is beschilderd met bloemen en de klok heeft, qua uiterlijk, wat weg van een kasteel”.
In 1984 heeft de ‘kunstenaar’ ook al zelf een klok gebouwd. In totaal heeft hij daar drie jaar aan gewerkt. Zijn pianolerares beschrijft het als een ‘indrukwekkend bouwwerk’. De buitenkant is gemaakt van oud ijzer en koper en ook deze reusachtige klok heeft Van Outheusden met mooie bloemen beschilderd. “In 1975 ging ik met pensioen en toen ben ik gaan schilderen, met waterverf”, glundert de man. Er hangt van alles aan de muur. Hij is begonnen met het schilderen van aspecten uit de natuur. Later heeft Van Outheusden het schilderen van portretten opgepikt. “Daar hangt een schilderij van mijn vrouw”, glundert de man. “Die heb ik zelf gemaakt. Mijn vrouw is negen jaar geleden overleden, maar toen ik deze maakte, leefde ze nog”, vertelt hij.
En of dit nog niet genoeg is, laat hij trots nog meer zelfgemaakte dingen in zijn huis zien. “Als ik iets nodig heb dan maak ik het gewoon”, lacht hij. Op zijn balkon staat een stoel. “De zon gaat hier altijd onder en vanaf deze stoel kijk ik net over de reling”. Om het zichzelf gemakkelijker te maken heeft Van Outheusden een plank gemaakt waar zijn stoel op kan staan. “Als ik nu aan de hendel trek, beweegt de stoel heen en weer”, glundert de man trots.
In de kamer staat nog een stoel waar de bijzondere man natuurlijk weer iets moois van heeft gemaakt: een draaistoel. De lamp boven de tafel is zelfgemaakt, er hangt een roos, zelfgemaakt van plaatijzer en onder zijn nieuwste aanwinst staat ook nog een zelfgemaakt stoommachine. En die werkt ook nog.
Van Outheusden is duidelijk een zeer technisch man. “Ik heb de middelbare technische opleiding gevolgd”. Door de jaren heen heeft hij zo’n beetje overal in het land gewerkt. Het liefste werkte hij in de tekenkamer van een bedrijf. “Ik hield me bezig met het construeren van gereedschappen voor de massafabricage van onderdelen voor radio, televisie, stofzuigers, typmachines, auto’s enzovoort”. Hij werkte en woonde in Limburg, Zeist, Zwolle, Doesburg en Brummen. Sinds drie jaar woont Van Outheusden in de Molenhorst. “Ik heb het hier prima naar mijn zin. Ik was en strijk zelf, ik kook, ik fiets. Ik vermaak me prima. Ik kom soms tijd tekort”, glimlacht de man.
Tegen de muur staat een piano. Van Outheusden gaat erachter zitten en speelt een schitterend klassiek stuk, op hoog tempo. “Drie jaar geleden ben ik begonnen met pianospelen. Één keer in de veertien dagen krijg ik les en zelf speel ik minstens anderhalf uur per dag,” straalt de 96-jarige man. Hij geniet duidelijk. “Muziek maken kon ik al. Vroeger speelde ik klarinet en saxofoon, maar pianospelen is echt wel anders”.
Dat deze bijzonder man 96 jaar is, zou je niet zeggen. Zo ziet hij er absoluut niet uit. Mensen geloven hem soms pas als hij zijn paspoort laat zien. “Drie jaar geleden kwam Fons van Outheusden bij mij op pianoles, stel je voor, op die leeftijd nog. Dat deze man, in de stilte van een flatje, tussen mensen waarbij het kaarsje langzaam uitdooft, nog zoveel passie heeft en beleeft en dat ook omzet in daden, roept een diep respect op”, omschrijft Mieke Vulink, zijn pianolerares zoals het is. Fons van Outheusden is een bijzonder man.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.