Home / Hoenderloo / Dakloos en failliet als Defensie zijn zin krijgt

Dakloos en failliet als Defensie zijn zin krijgt

HOENDERLOO – Rob en Christel Spelde wonen op het mooiste plekje dat ze maar kunnen bedenken: in het bos aan de rand van Hoenderloo. Toen zij dit huis in 1984 kochten, was dat een droom die werkelijkheid werd. Aan deze droom lijkt een eind te komen, nu Defensie, eigenaar van de grond waarop hun huis staat, het echtpaar weg wil hebben. “In 2008 lag er ineens een brief van Defensie op de mat. De erfpachtovereenkomst wordt niet verlengd en of we per 1 januari 2013 maar even ons huis willen verlaten. En de grond leeg op willen leveren.”

In 1984 kocht het echtpaar Spelde het voormalig poortwachtershuis aan de rand van militair oefenterrein de Harskamp. Het ging financieel allemaal maar net, maar de twee werkten hard en konden hier gaan wonen. De kinderen zijn hier opgegroeid. Vakanties zaten en zitten er niet in, dat kunnen de Speldes niet betalen. “Maar”, zo zeggen ze, “we hoeven ook niet op vakantie, we wonen hier schitterend.” Toen het paar hun huis kocht, was de erfpachtovereenkomst net verlengd. De notaris verzekerde hen dat deze overeenkomst ook over dertig jaar, in 2012, verlengd zou worden. Niet dus. “We hadden er alle vertrouwen in dat we hier tot in de lengte van dagen konden blijven”, aldus Rob Spelde. “We bouwden hier aan een toekomst voor ons en onze kinderen. De erfpacht is in de loop der jaren flink verhoogd, soms zelfs verdubbeld, maar we hebben het altijd netjes betaald. Alles om hier te kunnen wonen.”

En toen lag die brief in de bus. Defensie wil het perceel waarop het huis van de Speldes staat teruggeven aan de natuur. Geluidsoverlast is hiervoor de reden. “Ze willen in de toekomst met zwaarder materieel gaan oefenen en daarvoor ligt de geluidsnorm hoger. Dat schieten zou dus niet mogen terwijl wij hier wonen. Maar we hebben nog nooit last gehad van geluidsoverlast, we horen het schieten niet eens meer, en hebben al helemaal nooit geklaagd. Maar wet is wet, zeggen ze, en dus moeten we weg. Aan het eind van ons bospad staan nog drie huizen, op grond van de gemeente Apeldoorn. Tellen die niet mee?” Daarbij komt nog dat Defensie geen enkele vergoeding voor het huis wil geven. De hypotheek op het pand kan dus nooit helemaal worden afgelost. Bovendien moet het huis op eigen kosten worden gesloopt. “Straks hebben we onze hypotheek, een extra schuld en staan we op straat. Hoe moet dat verder?”

Allemaal vragen waar de Speldes geen antwoord op krijgen. “Het is vechten tegen de bierkaai. We hebben nog nooit persoonlijk iemand gesproken en er is al helemaal nooit iemand hier wezen kijken. De enige reacties die we krijgen op onze brieven, komen twee maanden later.” De ChristenUnie heeft zich het lot van de Speldes en naastgelegen camping De Oase, die in dezelfde situatie verkeert, aangetrokken. Maar tot nu toe zonder succes, mede dankzij de val van het kabinet. “Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, heeft in de vorige kabinetsperiode een motie ingediend waardoor gebruik van Defensieterrein door derden aan minder regeltjes gebonden zou zijn. Deze motie is aangenomen, maar voor alles rond was, viel het kabinet. Voor er nu weer beslissingen kunnen worden genomen, moet er eerst een nieuwe minister van Defensie zijn. En hoe lang dat nog duurt, weet niemand. CU-fractievoorzitter Arie Slob heeft ons wel beloofd de motie zo snel mogelijk weer op te pakken, dat geeft hoop.”

Het is de onzekerheid die de situatie onhoudbaar maakt. “We weten niet wat er gaat gebeuren. We willen het liefst in ons huis blijven wonen natuurlijk, maar als dat niet kan, dan lijkt ons een vergoeding wel terecht. Maar of we die krijgen, is onzeker. Iedere nacht spelen de rampscenario’s door ons hoofd. Wat er ook gebeurt, we willen zekerheid.” De familie Spelde heeft de krachten gebundeld met de naastgelegen camping de Oase, ook gevestigd op grond van Defensie en ook gesommeerd te vertrekken. Een advocaat is hard aan het werk. “Momenteel wordt uitgezocht waar de geluidsgrenzen liggen, misschien vallen we er net buiten, we wonen tenslotte op het uiterste puntje van Defensie-grond. De schapen naast het huis grazen op grond van Staatsbosbeheer. We zijn heel blij dat de familie Van Meerten van de camping, de Recreantencommissie en Hoenderloo’s Belang zich ons lot hebben aangetrokken. Zonder hen kunnen we net zo goed een tentje opzetten in ons weiland. Dat heeft ook een voordeel: daar hebben we tenminste geen last van Defensie."

Lees ook

Nieuw IKC heet Hei & Bos

HOENDERLOO – Tijdens een heel drukke eerste open dag zaterdagmiddag van het nieuwe integrale kindcentrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.