Home / Eerbeek / Eerbeeks paar met helikopter van Franse camping gered

Eerbeeks paar met helikopter van Franse camping gered

EERBEEK – Donderdagnacht kwamen ze per vliegtuig weer terug in Nederland. Op bagage hoefden ze niet te wachten, want Gert en Els Bouwmeester uit Eerbeek raakten op een camping in het Franse Fréjus alles kwijt. Ze werden in de nacht van dinsdag op woensdag met een helikopter van de camping gered, uit een kolkende overstroming.

“Laat ik voorop stellen dat we vooral blij zijn dat er op onze camping geen slachtoffers zijn gevallen”, vertelt Gert Bouwmeester, weer thuis in Eerbeek. “Iedereen op onze camping heeft gelukkig het vege lijf kunnen redden.”

Het Eerbeekse stel beleefde aan de Côte d’Azur een vakantie die ze niet snel zullen vergeten. De vakantie zat er al bijna op. Heerlijk een paar weken met de caravan op een camping nabij een riviertje in Fréjus. Ze waren er al vijf of zes keer eerder geweest. Ze kwamen er dit keer echter terecht in een regelrechte natuurramp. In twaalf uur tijd viel net zoveel regen als normaal in een half jaar; 180 mm. Kabbelende beekjes werden binnen een uur woeste rivieren en het richting Middellandse Zee stromende water trok verwoestende sporen door het achterland van de mondaine kustplaatsjes. Iedereen heeft de beelden vast wel gezien en gehoord over de doden die zijn te betreuren en de vermisten waarnaar nog steeds wordt gezocht.

“Midden in de nacht, om kwart voor vier, werden we wakker van het water en rumoer om ons heen. Het water stond al tot aan de middel toen we uit de caravan stapten. M’n vrouw Els had de tegenwoordigheid van geest om nog snel haar handtas te pakken, ik kon niet meer meenemen dan een grote zaklamp. We zijn naar de kantine van de camping gewaad, terwijl het water zienderogen steeg. Ook die hoger gelegen kantine liep even later onder water, zodat we naar een terras op het dak moesten. Bij het licht van de zaklamp zagen we de caravans voorbij drijven. Van dat dakterras zijn we uren later door helikopters opgehaald en op hogere en droge grond afgezet. Een perfect geregelde evacuatie overigens. We hebben niets dan lof voor de Franse hulpdiensten, die snel, doelmatig en met het juiste materieel in actie kwamen”, aldus Bouwmeester. Hun nagenoeg nieuwe auto en de caravan zijn ze kwijt. “Hoe het daarmee is zien we later wel. Dat is verzekeringswerk”, vertelt hij na thuiskomst in Eerbeek. “Als je zo’n hachelijk avontuur hebt meegemaakt, ben je blij dat je elkaar hebt. Dan is de rest maar materiële schade. Dat lossen we later wel op.”

Terwijl ze op het dak van de campingkantine zaten, konden ze hun beide kinderen in Nederland al laten weten dat ze veilig waren. "Els had haar telefoon nog, net als haar portemonnee met bankpasjes. Wij konden dus nog iéts doen. Anderen hadden helemaal niets. Wij konden dus bellen en later, toen we met helikopters naar droger gebied waren gebracht, iets van kleren kopen. Ik stond in Fréjus in m’n pyama bij de geldautomaat te pinnen. Vreemd hoor, als je écht alles kwijt bent”, vertelt Gert Bouwmeester met de emoties van de laatste etmalen nog hoorbaar in zijn stem. Het is dan ook bepaald een hachelijk avontuur geworden, die vakantie aan de Côte d’Azur.
 

Lees ook

Succesvol bedrijvenvoetbaltoernooi

EERBEEK – Eerbeekse Boys hield het eerste weekend van juni het jaarlijkse bedrijvenvoetbaltoernooi. Onder gunstige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.