Bevrijdingsfoto’s en filmvoorstelling in Parkstaete te Velp

VELP – "Vrij, we zijn vrij!”, riep menig Velpenaar op de ochtend van de 16e april 1945. “De Tommies zijn er!” Er werd gejuicht en gezwaaid naar al die vreemde legervoertuigen met blije, vermoeide Canadese en Engelse soldaten.

 

De zorgvuldig bewaarde lege fotorolletjes van bewoners in Velp-Zuid en Velp-Noord werden volgeknipt met feestende dorpsgenoten en hun bevrijders. Veel van die foto’s zijn nu, in de maand juni, te zien in de openbare ruimtes van zalencentrum Parkstaete, Parkstraat 3-B (ingang naast het kerkgebouw) in Velp. Bovendien wordt op een TV-scherm permanent de film gedraaid die de Velpse arts Dr. Van Griethuysen maakte op die dag van de Bevrijding van Velp.

De foto’s tonen feestende mensen, maar ook de gebombardeerde straten en verwoeste huizen in Velp. Want Velp en de Velpenaren hebben zwaar geleden onder de oorlog van 1940-1945.
Verzet was er ook in Velp. Uitgebreid, georganiseerd verzet en verzet van eenlingen. En over dat verzet in het algemeen en hoe de kinderen van die verzetsmensen dat beleefden, daarover gaat de tentoonstelling “Verzetskinderen” die óók te zien is in Parkstaete.

Verzetskinderen
De Vereniging “Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940-1945” maakte die tentoonstelling op basis van de herinneringen van haar leden: hoe hun vaders werden gearresteerd, hoe hun familie werd bedreigd, maar ook hoe vol gevaren hun eigen leven toen was. Met teksten en foto’s uit familiealbums wordt verteld over het vervaardigen van anti-Duitse geschriften, het verkrijgen en vervoeren van distributiebonnen, het vervalsen van persoonsbewijzen, het gewapend verzet, het verstoppen van (o.a. Joodse) onderduikers. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met medewerking van het Ministerie van VWS. Het inrichten van beide tentoonstellingen in Velp (eerst in Hogeschool Larenstein en nu in Parkstaete) is een initiatief van Stichting Velp voor Oranje.

Boek
Bij de tentoonstelling ligt een intekenlijst voor het boek over het Velpse verzet, dat Stichting Velp voor Oranje in 2011 zal uitgeven. Intekenaars ontvangen € 1,50 korting per boek. Verwachte verkoopprijs bij voldoende sponsors is ca. € 13,50. Verhalen voor dat boek over Velps verzet en (o.a. Joodse) onderduikers zijn nog altijd welkom: tel. 026-3610600 (Gety Hengeveld) en info@velpvoororanje.nl .

De tentoonstellingen zijn te zien van 9 t/m 30 juni in zalencentrum Parkstaete, Parkstraat 3-B te Velp (ingang naast kerkgebouw) en zijn gratis toegankelijk op maandag t/m zaterdag van 9 – 17 uur en maandag t/m vrijdag ook ’s avonds van 19 tot 22 uur. Inlichtingen: tel. 026-3634023 (Parkstaete) en 026-3610600 (Velp voor Oranje).
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.