Gunstige perspectieven voor de Gelderse economie

REGIO – De uitvoering van het provinciaal sociaal-economisch beleid ligt, ondanks de economische recessie, op koers. Voor de toekomst zijn zowel door experts als door betrokken kennisinstellingen en bedrijfsleven nieuwe economische perspectieven geschetst. Dit biedt ook perspectieven voor de lange termijn investeringen in de Gelderse economie.

 

Om onder andere investeringen ook op de lange termijn te kunnen realiseren heeft de provincie de NUON-gelden apart gezet. De economische uitdaging voor de toekomst ligt in een marktgericht innovatiebeleid zowel voor de innovatieclusters Food Valley, Health Valley, de opkomende clusters Energie- en Milieutechnologie, Maakindustrie en Mode als voor het Midden- en Kleinbedrijf.

Ondanks de gevolgen van de economische recessie in 2009 zijn de resultaten van het Gelders sociaal-economisch beleid gerealiseerd. In de afgelopen jaren is er voor meer dan 1150 hectare bedrijventerreinen geherstructureerd. Er is voor meer dan 32 miljoen euro geïnvesteerd in de kenniseconomie en innovatieprojecten. Het innovatiecluster Food Valley (Wageningen) behoort tot de internationale top. En in de afgelopen periode hebben zich er meer dan 32 bedrijven in Gelderland gevestigd. Het aantal toeristen en binnenlandse vakanties in Gelderland blijft toenemen.

Investeren belangrijk
In de periode 2007-2009 heeft de provincie Gelderland in het kader van het sociaal-economische beleid 78 miljoen euro geïnvesteerd. Denk daarbij aan investeringen in de kenniseconomie, innovatie, herstructurering bedrijventerreinen, arbeidsmarkt, startende ondernemers en de vrijetijdseconomie. Het ging daarbij om deelname aan projecten met een totale investeringssom van € 530 miljoen (dus inclusief co-financiering andere partners). De daarmee verbonden éénmalige werkgelegenheidseffecten kunnen geraamd worden op 6.300 fulltime arbeidsplaatsen voor de duur van één jaar.

2011 is het laatste uitvoeringsjaar van het sociaal-economisch beleidsplan ‘Maak het in Gelderland’. Er zijn goede resultaten geboekt. Tegelijkertijd is in 2009 ook de Gelderse economie getroffen door de wereldwijde recessie. Het Gelders bedrijfsleven had en heeft het nog steeds moeilijk. De investeringsbereidheid in en van het bedrijfsleven nam af en dit had negatieve gevolgen voor werkgelegenheid en werkloosheid. Inmiddels lijkt het erop dat de recessie op zijn retour is maar het herstel is nog broos.

Het Gelders vestigingsklimaat voor bedrijven onderscheidt zich van andere regio’s. De provincie investeert in een aantrekkelijke en duurzame bedrijfsomgeving en fysieke bereikbaarheid. Naar verwachting zal een optimale digitale bereikbaarheid steeds belangrijker worden voor bedrijven (glasvezelnetwerk). Ook de ontwikkeling van hoogwaardige campuslocaties draagt bij aan een sterke concurrentiepositie. Campussen met ruimte voor nieuwe (startende) bedrijven, inclusief fysieke faciliteiten (laboratoria) en begeleiding maakt Gelderland onderscheidend voor andere regio’s. Biobased economy (plantaardige groene grondstoffen voor productie en toepassingen) wordt door experts gezien als een leidend economisch principe voor de regionale economie. Gelderland heeft alle ingrediënten in huis om daarin een topregio te worden.

Duurzaamheid vertaalt zich ook in ondersteuning aan startende ondernemers, samenwerking voor de regionale arbeidsmarktvraagstukken en een aantrekkelijke omgeving voor recreatie en toerisme. Experts adviseren dat het van belang is dat de provinciale overheid daaraan bijdraagt in samenwerking met mede-overheden en bedrijfsleven.

Investeren in de Gelderse economie blijft belangrijk ook gelet op de werkgelegenheidsontwikkeling. Het dreigende banenverlies in 2010 zal leiden tot een flinke stijging van de werkloosheid (van 3,6% in 2008 naar 5,9% in 2010). Daarna zal de werkloosheid langzaam maar gestaag weer afnemen. De werk­ge­le­genheidsgroei is echter niet hoog genoeg om de werkloosheidsstijging geheel teniet te doen zodat de werkloosheid in 2015 naar verwachting 0,1% boven het niveau van 2009 uitkomt.

De statennotitie Herijking Sociaal-economisch beleid, de ontvangen adviezen en Provinciale Economische Verkenning 2010-2015 zijn te vinden op de website van de provincie: www.gelderland.nl/herijkingeconomie.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.