Verkiezingen: PvdA grootste in Rheden

DE STEEG – De PvdA heeft vorige week bij de Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Rheden het grootste aantal stemmen binnengehaald.

Er werd 6244 keer voor de PvdA gekozen. Dit leverde de partij ruim 23 procent van het totaal aantal uitgebrachte stemmen in de gemeente Rheden op. De partij van Job Cohen verloor hiermee een procentje ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2006. De PvdA deed het hiermee een stuk beter dan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart van dit jaar. Toen leed de partij een aanzienlijk verlies. De Rhedense PvdA-fractie ging van 7 naar 5 zetels in de gemeenteraad. De VVD, de landelijke winnaar, eindigde vorige week in Rheden met 19,5 procent van de stemmen op een tweede plaats. De partij van Mark Rutte deed het beter dan vier jaar geleden, want toen kreeg de VVD 14 procent van de stemmen. De PVV boekte ook in Rheden van alle partijen de grootste winst ten opzichte van de vorige verkiezingen. De partij van Geert Wilders kreeg 13 procent van de stemmen. Vier jaar geleden was dit 4 procent. Het CDA volgde in de gemeente Rheden de landelijke trend en leed een forse nederlaag. De christen-democraten kregen 11,5 procent van de stemmen. In 2006 haalden zij nog 23 procent van de stemmen binnen. Ook de SP verloor en ging van bijna 20 procent in 2006 naar 11,4 procent. GroenLinks en D66 boekten daarentegen winst en behaalden beide bijna 8 procent van de Rhedense stemmen. De ChristenUnie en de Partij voor de Dieren verloren allebei licht en kregen afgerond 2 en 1,5 procent van de stemmen. De partij Nieuw Nederland was in de gemeente Rheden het kleinst: twee personen kozen in één van de Rhedense stemlokalen voor deze partij. Het opkomstpercentage lag in de gemeente Rheden met 76,5 procent een paar procent hoger dan het landelijk gemiddelde. De verkiezingen waren dit jaar minder populair dan in 2006: toen ging nog ruim 83 procent van de Rhedense bevolking naar de stembus.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.