Home / De Steeg / Middachten wil woningbouw op deel historisch landgoed

Middachten wil woningbouw op deel historisch landgoed

DE STEEG – Aan de Oversteeg op landgoed Middachten in De Steeg moeten in de toekomst negen woningen komen. Vorige week brachten rentmeester Age Fennema en een landschapsarchitect van Buro Lubbers de Rhedense gemeenteraad op de hoogte van de allereerste plannen.

De woningen moeten op het gebied tussen de Oversteeg en de Godard van Reedelaan komen, bij de boerderij Oud-Middachten. Tot 2001 had deze grond een landbouwfunctie. Toen de agrariër die de grond in pacht had met zijn bedrijf stopte, is Middachten gaan nadenken over een nieuwe bestemming van het gebied. Oud-Middachten is een onderdeel van de 150 hectare tellende buitenplaats van Middachten. ¨Het dagelijks onderhoud van de buitenplaats is moeilijk te financieren¨, legde rentmeester Fennema aan de gemeenteraad uit. ¨Traditionele inkomsten via pacht en bosbouw nemen steeds verder af.¨ De te bouwen woningen moeten Middachten geld opleveren om het landgoed met de buitenplaats ook in de toekomst te kunnen onderhouden. De grond onder de woningen zal in erfpacht worden uitgegeven. De woningen zullen volgens Fennema tussen de 500.000 en 750.000 euro kosten.

Middachten liet de landschapsarchitecten van Buro Lubbers uit Den Bosch een visie voor het gebied uitwerken. Rondom Oud-Middachten moeten negen losstaande woningen komen met daaromheen een haag om het agrarische karakter van het gebied in stand te houden. ¨Tussen de erven willen we boomgaarden aanleggen die voor alle inwoners toegankelijk zijn¨, vertelt landschapsarchitecte Marian de Vries van Buro Lubbers. De nieuwe bebouwing komt achter de bestaande woningen aan de Oversteeg. Om de overlast voor de bewoners van de achtergelegen Godard van Reedelaan te beperken, zullen de nieuwe woningen via de Oversteeg te bereiken zijn. ¨Verder mag de nieuwe bebouwing de doorkijk richting de IJsselvallei niet belemmeren¨, legt De Vries uit. Schuttingen en losse garages zijn daarom uit den boze. Mogelijk komen er in de toekomst
ook woningen op het terrein van camping De Eikenboom aan de overkant van de Van Aldenburglaan. Fennema: ¨Dit is pas aan de orde als de camping ooit verdwijnt.¨ Buro Lubbers nam tevens de entree van De Steeg onder de loep. De Oversteeg moet weer een eikenlaan worden, zoals het eeuwen geleden was. Ook moet het strandje bij de IJssel beter bereikbaar worden. Om de woningen op Oud-Middachten te kunnen bouwen, moet de gemeente Rheden eerst het bestemmingsplan van het gebied wijzigen. Middachten hoopt dat dit in 2011 rond is. Op 6 juli zal Middachten samen met de Belangengemeenschap De Steeg en Havikerwaard de inwoners van De Steeg inlichten over de plannen.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.