Waterschap stemt in met tweede opknapbeurt voor Eerbeekse Beek

EERBEEK – Het dagelijks bestuur van Waterschap Veluwe stemde in met het plan om de tweede fase van de bovenloop van de Eerbeekse Beek aan de Boshoffweg te herstellen. In dit voorjaar is de eerste fase van de werkzaamheden afgerond, in september start fase twee.

Het waterschap voert de herstelwerkzaamheden uit omdat de Eerbeekse Beek niet meer voldoet aan de hoogste ecologische doelstellingen. Dat komt omdat een deel van de beek nu via duikers onder het terrein van Papierfabriek Coldenhove doorloopt. Om die reden leidt het waterschap de beek nu om de papierfabriek. De huidige duikers voorkomen dat vissen en andere waterdieren zich verplaatsen van het lage deel naar het hogere deel van de beek. Ook dat verandert straks. De blusvijver wordt eveneens verplaatst. Water uit de Eerbeekse Beek voedt deze vijver. Tussen de Eerbeekse Beek en de Huiskampbeek wordt over 250 meter een nieuw tracé gegraven. Hierdoor wordt dit traject straks zichtbaar.
Het waterschap hoogt een deel van de bodem van de Huiskampbeek op. Hierdoor stroomt het water dat bovenstrooms van deze opgehoogde bodem ligt, straks niet meer in de Eerbeekse Beek, maar zakt vanuit een tijdelijke waterberging weg in de bodem. Hierdoor neemt de kans op wateroverlast af.

De uitvoeringskosten bedragen 600.000 euro. Provincie Gelderland subsidieert hiervan 75%, Papierfabriek Coldenhove betaalt 81.000 euro.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.