Flatbewoners Velp-Zuid strijden tegen honden-uitlaatplaats

VELP – Terwijl een aannemer in de achtergrond bezig is met het grondwerk voor de aanleg, strijden buurtbewoners tegen de komst van een honden-uitlaatplaats bij De Binnentuin in Velp-Zuid. Vrijdag verzamelden ze zich in een protest. Volgens de bewoners van het voormalige Elsweiden-terrein staat hen stank, overlast en gezondheidsproblemen te wachten.

Jan van Leeuwen woont sinds kort in complex ‘De Binnentuin’ aan de Van Heeckerenstraat in Velp-Zuid. Het is een gebouw van 86 seniorenwoningen. Tijdens de bouw werd een honden-uitlaatplaats nabij de bouwlocatie tijdelijk verplaatst. Nu de bouw klaar is komt de uitlaatplek echter weer terug op de hoek Graaf Ottostraat en Hertog Aernoudstraat.
De bewoners van de 86 appartementen zijn daar echter niet van gediend. Ze vrezen stank, geluid en overlast. ‘Het klopt niet dat wij als nieuwe bewoners niet op de hoogte zijn gebracht van het feit dat men dit seniorencomplex zou gaan verzieken met een open riool voor de deur’, zo schrijft Jan van Leeuwen namens de bewoners aan het Rhedense college van B en W. Vrijdagochtend voegt hij er aan toe: “Zelfs mensen uit onze flat die zelf een hond hebben zijn tegen dit hondentoilet. Wie heeft dit bedacht? We zijn allemaal nieuw in deze buurt.”

Wijkbewoner de heer De Waard bekijkt de opwinding van een afstandje. “Wat staan ze te zeuren. Het was al lang bekend dat het hondenterreintje hier weer terug zou komen. Ik woon hier al 51 jaar en heb nog nooit iets geroken van hondenpoep. Elke week wordt het keurig schoongemaakt door de gemeente. En het zijn allemaal lui van buiten Velp die nu staan te protesteren. In die hele flat van 86 woningen komen er misschien dertig uit Velp. De rest komt uit het hele land. En nu staan ze hier te protesteren.”

De gemeente Rheden laat via een woordvoerder weten dat de honden-uitlaatplaats terug komt op de oude plek. “Vanwege de bouw was tijdelijk een andere locatie gekozen. De plek waarop het nu wordt ingericht is overigens gekozen in overleg met de Klankbordgroep van buurtbewoners, toen het Elsweiden-terrein werd bebouwd”, zo laat de voorlichtster weten.

Mevrouw Hengelman, één van de bewoners van De Binnentuin, heeft zelf een hond. Voor haar hoeft de uitlaatplaats echter niet. “Je kunt hier in de buurt toch overal je hond uitlaten, daar hoeven ze niet speciale plek voor te maken tegen onze appartementen aan”, is haar mening.

Dat de bewoners pas nu tot een protest komen, nu de aannemer is begonnen met de inrichting, heeft volgens Van leeuwen een simpele reden: “Ze hebben het er min of meer doorheen gedrukt toen wij allemaal druk waren met verhuizen hier naartoe. En welke bewoners hebben dit een goede plek gevonden? Wij woonden hier toen nog helemaal niet. Het wordt in ieder geval een vieze boel en dat willen wij gewoon niet.”

Foto:
Bewoners van De Binnentuin protesteren tegen de aanleg van een honden-uitlaatplek bij hun appartementen – foto: Wencel Maresch
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.