Home / Bronkhorst / Poelenproject voor Brummense kamsalamanders

Poelenproject voor Brummense kamsalamanders

BRUMMEN – In navolging van het erfbeplantingsproject start de gemeente Brummen binnenkort met een poelenproject. Samen met particuliere eigenaren worden oude poelen opgeknapt en nieuwe aangelegd.

Het poelenproject wordt uitgevoerd door de gemeente, in samenwerking met Natuurmonumenten en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Met name in het gebied de Soerense Poort, onderdeel van een grote ecologische zone, zouden poelen nuttig zijn. Met name de knoflookpad, heikikker, poelkikker en kamsalamander zullen profiteren van dit poelenproject.
Het erfbeplantingsproject, waaraan burgers een bijdrage leverden, werd een groot succes. Er was veel belangstelling voor het opknappen van de erfbeplanting. Dit werd gedaan in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Het poelenproject werkt volgens eenzelfde structuur. Belangstellenden die op hun terrein een poel hebben of willen, kunnen zich aanmelden. In eerste instantie worden de bestaande poelen bekeken en zo nodig onderhouden. In een later stadium zouden dan ook nieuwe poelen kunnen worden aangelegd. Het onderhoud zou ik de toekomst kunnen worden aangepakt door een poelenwacht: vrijwilligers van het IVN die zich momenteel vooral met het knotten van wilgen bezig houden, maar al hebben aangegeven ook iets anders te willen doen.
De kosten van het project zijn geraamd op 43.725 euro, exclusief uitvoering en beheer. De helft hiervan kan worden gefinancierd via een rijkssubsidie. Particulieren betalen ongeveer 10 procent: 1125 euro in totaal. De gemeente draagt zelf ruim 12.000 euro bij. De kosten voor beheer en onderhoud wordt uitgevoerd via een aantal sponsoren. Provincie subsidieert de uitvoering voor bijna 20.000 euro. Particulieren betalen ook hier maximaal 10 procent. De gemeente zal bijna 14.000 euro moeten bijdragen, afkomstig uit het fonds Ligt op Groen.
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.