Home / Loenen / Loenense schapen uit de jas

Loenense schapen uit de jas

LOENEN – De dames van het Restauratiefonds van de Protestantse kerk stonden er om half negen al klaar voor. De eerste pannenkoeken lagen te sudderen in de pannen en de kruudmoes stond klaar in de grote ton. Op het veertigste scheerdersfeest waren de vrijwilligers weer paraat om een ‘leuke stuiver’ te verdienen voor het goede doel. Door het goede weer was de toeloop weer groot voor het feest. Alles ging op en de opbrengst stemde tot tevredenheid.

Even over negen uur kwam herder Roelof Brandsma met zijn kudde vanaf de Loenermark weer binnen op het feestterrein bij Den Eikenboom. Bij een stralende zon kon dit jubileumevenement van start gaan. Alles stond weer klaar: twaalf scheerders, (acht mannen en vier vrouwen), de vangers, de kraamhouders met leuke en lekkere artikelen en de beoefenaars van de oude ambachten (bezembinden, wolspinnen, papier scheppen, haren van een zeis, strovlechten en mandenmaken). Maar ook een bijenkraam. Alles kreeg veel bekijks.

In de kraal, midden op het terrein, werden de heideschapen ontdaan van hun warme wollen jas. Om de kale schapen wat te beschermen tegen de felle zon was een tent opgezet. Jonge schapen die de scheerderbeurt niet eerder waren ondergaan moesten door de scheerder in toom worden gehouden. Voor de vier vrouwen geen eenvoudige klus maar zij stonden hun mannetje.
De muziekvereniging OLTO zorgde met de boerenkapel De Plaggenstèkers voor een vrolijke stemming op hun vertrouwde plek ‘onder de vlierstruuk’. Al eerder hadden ze de kudde met herder opgehaald vanaf het toegangshek bij de Loenermark. Een groepje andere OLTO-leden probeerde extra geld te verdienen met de oliebollenkraam.
’s Morgens was het lekker druk maar ’s middags wat minder. Secretaris Rieky Waanders had dit jaar het aantal bezoekers laten tellen. “We wilden wel eens weten hoeveel mensen er op ons feest afkomen. Scouting Loenen wilde dat wel doen. Zij hebben er ruim 3500 geteld. Toch een mooi aantal. We zijn er dik tevreden mee”.
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.