Home / Doesburg / Viering 125 jaar Remonstrantse Gemeente in Doesburg

Viering 125 jaar Remonstrantse Gemeente in Doesburg

DOESBURG – De Remonstrantse Gemeente Doesburg viert zondag 13 juni het feit dat er sinds 1885 een Remonstrantse Gemeente gevestigd is in de stad. Dit 125-jarig jubileum wordt gevierd met een extra feestelijke kerkdienst en een concert door Opera Gelderland-Oost.

Een groep van meer dan dertig Remonstranten, doopsgezinden en enkele gereformeerden namen al in 1877 het initiatief contact op te nemen met de Groote Vergadering der eerwaarde Remonstrantse Broederschap. De groep herkende zich niet meer in de prediking en het godsdienstonderwijs van de gevestigde kerken en vroegen om een predikant uit de Remonstrantse Broederschap, die van tijd tot tijd in kerkdiensten kon voorgaan en voor godsdienstonderwijs kon zorgen. De eerste Remonstrantse kerkdienst werd gehouden in oktober 1880 in de Lutherse Gasthuiskerk. Op 2 juni 1885 werd de vereniging erkend als Remonstrantse gemeente, die op dat moment 97 leden en 92 begunstigers kende. De eerste voorganger was dr J.H. de Ridder. Al in 1920 beriep de gemeente een vrouwelijke predikant ds A. G. Günther.
De gemeente was in Doesburg op verschillende plaatsen gehuisvest. Van 1970 tot 1995 bezat zij een eigen gebouw, het Fraterhuis. In de jaren negentig liep het aantal leden echter zo terug dat het niet meer verantwoord was er een eigen gebouw en een predikant op na te houden. Er is er toen voor gekozen een (parttime) predikant in dienst te houden en het Fraterhuis te verkopen. Momenteel komt de bodem van de schatkist weer in zicht en moet de gemeente op zoek naar financiën om de gemeente met een predikant in stand te houden. Aan inzet ligt het niet: van de huidige 69 leden en 18 vrienden zijn er zeker 40 tot 45 actief in kerkbezoek, kerkelijk werk en kringen. Er is zelfs een gesponsorde wandelgroep.
Het 125-jarig bestaan wordt zondag 13 juni gevierd. Iedereen is vanaf 10.00 uur welkom in de Gasthuiskerk aan de Gasthuisstraat in Doesburg. De dienst, onder leiding van ds. C.M. Vos-Wiegand, begint om 10.30 uur. Om 12.00 uur wordt een eenvoudige lunch geserveerd, waarna om 13.00 uur een stadswandeling en beamerpresentatie volgen. Om 14.30 uur verzorgt het Operakoor Gelderland Oost een concert. Mensen die bij de Remonstranten in Doesburg betrokken waren of zijn of hen een warm hart toedragen, kunnen zich aanmelden via de site www.remonstranten.org (doorklikken naar Doesburg) of jannyharmsen@hetnet.nl, tel. 026-4955726.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.