Home / De Steeg / Rheden vreest forse bezuiniging op gemeenten

Rheden vreest forse bezuiniging op gemeenten

DE STEEG – De gemeente Rheden krijgt vanaf 2012 waarschijnlijk 4,7 tot 6 miljoen euro minder van het Rijk. Forse bezuinigingen zijn onontkoombaar, verwacht wethouder van financiën Ronald Haverkamp.

Rheden sloot het jaar 2009 nog af met een positief resultaat van 6,1 miljoen euro. Vier miljoen van dit bedrag is afkomstig van de vorig jaar verkochte NUON-aandelen. Verder dragen uitgestelde projecten, zoals Bloemershof in Dieren, en een nabetaling van het Gemeentefonds bij aan het positieve resultaat. De vier miljoen van de NUON-aandelen wordt geparkeerd in de algemene
reserve. Haverkamp: ¨We zullen de rente gebruiken ter compensatie van het vervallen dividend van de aandelen.¨ Het college zal de raad binnenkort een voorstel doen om zes ton van het positieve resultaat te gebruiken voor een onderzoek naar straatcoaches. ¨Dit plan komt uit ons coalitieakkoord¨, legt Haverkamp uit. Het resterende bedrag van ruim één miljoen wil het college in de algemene reserve storten.

¨Vanwege de toekomst is het prettig om wat extra´s achter de hand te hebben¨, zegt Haverkamp. De wethouder doelt op de forse bezuinigingen van het Rijk, die Nederlandse gemeenten als het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. Gemeenten krijgen vanaf 2012 hoogstwaarschijnlijk fors minder inkomsten uit het Gemeentefonds van het Rijk. Rheden ontvangt jaarlijks 40 miljoen euro uit deze pot. Haverkamp verwacht dat dit in de toekomst structureel 4,7 tot 6 miljoen euro per jaar minder wordt. ¨We verliezen een megabedrag¨, aldus de wethouder. Pas als in Den Haag een regeerakkoord is gesloten, wordt duidelijk om welk bedrag het precies gaat. Haverkamp: ¨In de verkiezingsprogramma´s is al te zien welke richting het op zal gaan. Behalve de SP, willen alle partijen 1,7 miljard bezuinigen op de gemeenten.¨ Deze zomer zal het college inventariseren hoe Rheden vanaf 2012 het hoofd boven water kan houden. ¨Het zal niet meer om de kaasschaaf gaan, maar om forse bezuinigingen. We zullen taken moeten schrappen¨, voorziet Haverkamp. In het voorjaar van 2011 zal de Rhedense politiek een besluit over de bezuinigingen nemen.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.