maandag 18 oktober 2021 | WEEK 42 |
HomeDe SteegRheden vreest forse bezuiniging op gemeenten

Rheden vreest forse bezuiniging op gemeenten

DE STEEG – De gemeente Rheden krijgt vanaf 2012 waarschijnlijk 4,7 tot 6 miljoen euro minder van het Rijk. Forse bezuinigingen zijn onontkoombaar, verwacht wethouder van financiën Ronald Haverkamp.

Rheden sloot het jaar 2009 nog af met een positief resultaat van 6,1 miljoen euro. Vier miljoen van dit bedrag is afkomstig van de vorig jaar verkochte NUON-aandelen. Verder dragen uitgestelde projecten, zoals Bloemershof in Dieren, en een nabetaling van het Gemeentefonds bij aan het positieve resultaat. De vier miljoen van de NUON-aandelen wordt geparkeerd in de algemene
reserve. Haverkamp: ¨We zullen de rente gebruiken ter compensatie van het vervallen dividend van de aandelen.¨ Het college zal de raad binnenkort een voorstel doen om zes ton van het positieve resultaat te gebruiken voor een onderzoek naar straatcoaches. ¨Dit plan komt uit ons coalitieakkoord¨, legt Haverkamp uit. Het resterende bedrag van ruim één miljoen wil het college in de algemene reserve storten.

¨Vanwege de toekomst is het prettig om wat extra´s achter de hand te hebben¨, zegt Haverkamp. De wethouder doelt op de forse bezuinigingen van het Rijk, die Nederlandse gemeenten als het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. Gemeenten krijgen vanaf 2012 hoogstwaarschijnlijk fors minder inkomsten uit het Gemeentefonds van het Rijk. Rheden ontvangt jaarlijks 40 miljoen euro uit deze pot. Haverkamp verwacht dat dit in de toekomst structureel 4,7 tot 6 miljoen euro per jaar minder wordt. ¨We verliezen een megabedrag¨, aldus de wethouder. Pas als in Den Haag een regeerakkoord is gesloten, wordt duidelijk om welk bedrag het precies gaat. Haverkamp: ¨In de verkiezingsprogramma´s is al te zien welke richting het op zal gaan. Behalve de SP, willen alle partijen 1,7 miljard bezuinigen op de gemeenten.¨ Deze zomer zal het college inventariseren hoe Rheden vanaf 2012 het hoofd boven water kan houden. ¨Het zal niet meer om de kaasschaaf gaan, maar om forse bezuinigingen. We zullen taken moeten schrappen¨, voorziet Haverkamp. In het voorjaar van 2011 zal de Rhedense politiek een besluit over de bezuinigingen nemen.
 

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

0209739_Het_Juridische_Huis.jpeg

Laagdrempelige hulp van studenten bij Het Juridische Huis

DIEREN - Wie een vraag heeft over juridische kwesties, hoeft niet direct een dure advocaat in te schakelen. In Dieren opende recent Het Juridische Huis, een initiatief van rechtenstudent Musa Elarslan. Particulieren en ondernemers kunnen hier terecht voor gratis juridisch advies.

DIEREN - Wie een vraag heeft over juridische kwesties, hoeft

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit

Dierenaar Wim Ritsema klaar voor WK Marathon

DIEREN - Hardloper Wim Ritsema uit Dieren maakt zich op voor zijn deelname aan de marathon in Londen op zondag 3 oktober. Hij mag daar deelnemen aan het WK marathonlopen en is één van de kanshebbers in zijn leeftijdscategorie 55-59.

DIEREN - Hardloper Wim Ritsema uit Dieren maakt zich op voor

Paula Jolink geëerd door EC Hummelo

HUMMELO - Blij verrast was Paula Jolink, toen zij dinsdag tijdens de maandelijkse vergadering van de Evenementen Commissie Hummelo werd toegesproken door de gast...