Home / Rheden / Schrikdraad tegen de Rhedense vos

Schrikdraad tegen de Rhedense vos

RHEDEN – Het is stil geworden op de Dierenweide aan de Brinkweg in Rheden. Bij binnenkomst word je niet meer begroet door gekwaak en getok, geen langoren of snuffelsnuitjes die je afwachtend aankijken. Sinds een paar weken snaait een vos met grote regelmaat bij de Dierenweide als was het een snackbar.

Reintje heeft al zo’n vijftig kleine dieren gedood. De eendenwei, de konijnenbult en het caviaplein zijn leeggeroofd. Loslopende scharrelkippen, de pauwen en de kalkoenen in de hertenwei beet hij ook al dood. Ook publiekslieveling Frutsel, het tamme kippetje dat altijd meemocht naar de braderieën, overleefde de roverij niet. Lida en Martin Heitink, de beheerders van de dierenweide, weten vrij zeker dat het om slechts één vos gaat. Maar wel een hele behendige. Martin: “We hebben beelden op camera. Hij klimt gewoon over het hek heen. Twee rijen prikkeldraad boven het hekwerk houden hem niet tegen. Binnenkort verwachten we jonge reeën; we weten niet wat hij daarmee doet.”

Alle kleinvee moet voorlopig binnenblijven of – als het overdag wel naar buiten gaat – elke avond gevangen worden. Veel werk. En het levert de dieren veel stress op. “De kippen zijn helemaal van de leg,” stelt Martin veelbetekenend. Op zich beschikt men wel over redelijk wat jong grut aan eenden, kippen, cavia’s en konijnen, al is daarmee niet alle leegte op te vullen. Nog aanwezige eieren van de Indische loopeend werden succesvol uitgebroed door een kip. Er is gelukkig al een paartje witte pauwen toegezegd; naar nieuwe parelhoenders wordt nog gezocht, want die zijn moeilijk te vinden.
Maar nu nieuw spul buiten zetten is zinloos, totdat er een afdoende oplossing gerealiseerd is: schrikdraad. “Vorige week heb ik schrikdraad besteld. Als het meezit, kunnen we komend weekend rondom een dubbele baan aanleggen,” vertelt Martin. Daar hangt wel een prijskaartje aan: ruim 2.000 euro. Inmiddels is er door middel van acties en giften al 700 euro binnengekomen. Het resterende bedrag moet nog gefinancierd worden. Lida: “We willen alle mensen die spontaan een bijdrage gestort hebben, bedanken voor hun steun en medeleven.” Giften kunnen gestort worden op rekeningnummer 41 28 74 369 bij de ABN-AMRO ten name van Dierenweide Rheden. Martin: “Graag met vermelding ‘Actie vos’. Dan weet iedereen waarvoor het geld gebruikt wordt.”
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.