Dorpskern Laag-Soeren ondergaat metamorfose

LAAG-SOEREN – De dorpskern in Laag-Soeren zal nog dit jaar een grote metamorfose ondergaan. Ter hoogte van café De Harmonie wordt een ontmoetingspunt aangelegd en langs de Harderwijkerweg komt een straatboulevard om de verkeersveiligheid voor met name voetgangers te verbeteren.

Ter hoogte van De Harmonie komt een verkeersplateau om de snelheid van het verkeer te verminderen. Plantsoenen aan beide zijden van de Harderwijkerweg moeten er eveneens voor zorgen dat automobilisten het gaspedaal minder diep indrukken. Dankzij vier
zebrapaden kunnen voetgangers het kruispunt straks veiliger oversteken. Het gebied bij De Harmonie wordt een ontmoetingspunt voor dorpsbewoners en toeristen. Het terras van het café zal via gebakken klinkers een eenheid met de stoep vormen. Meubilair en beplanting met een Veluwse uitstraling vormen de ´finishing touch´. De aanleg van het ontmoetingspunt kost drie ton. De Stadsregio Arnhem Nijmegen betaalt het grootste deel van dit bedrag, de rest komt van de provincie en de gemeente. Voorwaarde voor de bijdrage van de Stadsregio is wel dat het plan uiterlijk dit jaar gerealiseerd moet zijn. ¨We proberen meteen na de zomervakantie met de aanleg te beginnen¨, zegt Bart Schellevis, projectleider openbare werken van de gemeente Rheden.

Een tweede voorwaarde voor het geld van de Stadsregio was de betrokkenheid van burgers bij het plan. Een klankbordgroep bestaande uit dertien Soerenaren boog zich de afgelopen maanden over hun dorpskern. De groep inventariseerde de verkeersstromen en de knelpunten op de Harderwijkerweg. Tijdens het ontwerp werd tevens rekening gehouden met de mogelijke bouw van woningen op het terrein Nimmer Dor. ¨Het wemelde van de ideeën¨, zegt Ed Goldebeld namens de klankbordgroep. ¨Over de maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren, waren we het snel eens. Over het ontwerp was iets meer meningsverschil.¨ Dankzij een Burgerinitiatief is tegelijk met het ontmoetingspunt een straatboulevard ontworpen. Tussen De Harmonie en het Sprengenhus komt een brede stoep met klinkers. Verder worden er rode fietsstroken aan weerszijden van de Harderwijkerweg aangelegd en komt er nieuwe straatverlichting. De aanleg van de straatboulevard volgt na de realisatie van het ontmoetingspunt.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.