Een halve eeuw Gelre

DIEREN – Het zal niemand ontgaan zijn dat Atletiekvereniging Gelre uit Dieren dit jaar haar 50-jarig bestaan viert. In de week van 28 mei tot en met 5 juni worden er sportieve activiteiten voor jong en oud gehouden zodat dit heugelijk feit niet onopgemerkt voorbij zal varen.

Op 28 mei is er de speciale editie (dertiende) van de Veluwezoomloop. Iedere deelnemer krijgt een speciaal T-Shirt en de deelnemers die in 2010, net als de atletiekvereniging, 50 jaar worden, worden extra in het zonnetje gezet. Wat dat precies is, houdt de vereniging liever nog even geheim.
Voorafgaand aan de Veluwezoomloop, om 18.30 uur, worden er jeugdwedstrijden gehouden op de atletiekbaan aan de Kolonieweg 6 in Dieren. De jeugd kan hier haar krachten meten. Vanaf 19.30 uur gaat de loop van start en worden de atleten weggeschoten voor een wedstrijd over vijf, tien of vijftien kilometer. Voor-inschrijven kan nog via www.inschrijven.nl.
Ook zijn er die avond speciale begeleide Nordic Walking wandelingen langs historische plaatsen in het bos. Deze start om 19.00 uur en wordt gelopen in groepen van verschillende snelheidniveaus. Inschrijven kan ook nog via www.inschrijven.nl. De kosten bedragen 5 euro voor senioren en 2 euro voor de jeugd.
Woensdag 2 juni is de Dierense Schoolatletiekdag, waaraan alle leerlingen van groep 4 tot en met 6 in Dieren, Ellecom en Spankeren mee kunnen doen.
De week wordt op zaterdag 5 juni afgesloten met een feest voor alle leden bij de atletiekbaan op sportpark Nieuwland in Dieren.

In de vijftig jaar is er best veel veranderd. Eind jaren ’50 was er een Vereniging voor sport en recreatie Gelre met een afdeling gymnastiek, voetbal en muziek. In 1960 is op 21 juni door vijf gymnasten een atletiekafdaling opgericht en deze werd lid van de Nederlandse Christelijke Atletiek Bond. Met een twintigtal leden werd begonnen op een ‘magere’ accommodatie: een voetbalveld aan de Tellegenlaan. De junioren en senioren beoefenden alle atletiekonderdelen. Midden jaren ’60 verhuisde AV Gelre al naar de huidige locatie: sportpark Nieuwland.
In 1980 werd de atletiekafdeling via een statutaire acte een zelfstandige vereniging en werd ook lid van de Atletiekunie. De voetbal ging verder onder de naam S.C. Nieuwland en is later gefuseerd met Gazelle. Muziek en gym bestaan nog onder de naam Gelre.
In de jaren ’70 en ’80 kwam het (hard)-lopen in de lift en recreatieve lopen in opkomst. Vanaf midden jaren ’80 werd er door de senioren eigenlijk alleen nog maar hardgelopen. De andere takken van de atletieksport waren voor de senioren niet meer zo interessant, terwijl de jeugd nog steeds alle atletiekonderdelen beoefende en wilde beoefenen. Dat is nog steeds het geval.
In 2005 is gestart met het geven van nordic-walking cursussen. De nieuwe activiteit trekt leden aan. Inmiddels heeft de atletiekvereniging 45 leden nordic-walking.
Gelre is nog steeds een groeiende atletiekvereniging, met de nadruk op recreatieve sportbeoefening. Binnen de vereniging onderscheiden ze baanatletiek voor de jeugd, hardlopen voor senioren en nordic-walking voor senioren. In totaal heeft de vereniging 300 leden, waarvan 40 jeugd-leden.
AV Gelre heeft twintig trainers die het hele jaar door en iedere dag van de week (behalve zondag) trainingen geven. Daarnaast kunnen leden op verzoek, buiten de trainingstijden, recreatief oefenen op de atletiekbaan. Op de baan kan de jeugd goed oefenen, maar wedstrijden mogen er niet worden gehouden omdat het niet aan de eisen voldoet. Het is zelfs de enige atletiekbaan in Nederland op gras.

Iedereen die de atletiekvereniging uit Dieren wil feliciteren kan vrijdag 4 juni van 17.00 tot 20.00 uur tijdens de receptie bij het clubgebouw bestuur en leden de hand schudden.

www.cavgelre.nl 
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.