Home / Eerbeek / Joosten: ‘Er wordt al langer gewerkt aan Bernstein’

Joosten: ‘Er wordt al langer gewerkt aan Bernstein’

EERBEEK – Televisieprogramma Tros RegelRecht besteedde vorige week aandacht aan de problematiek rondom de hangjeugd op de Bernstein in Eerbeek. Goed dat het probleem nog eens in beeld wordt gebracht en dat sommige mensen het niet langer bagatelliseren, vindt burgemeester Niels Joosten, maar er wordt al veel langer aan een oplossing gewerkt.

In het programma werden de problemen naar voren gebracht alsof de gemeente hier niets aan zou doen. “We zijn niet wereldvreemd, we weten precies wat er speelt”, verklaart Joosten. “Het is alleen niet zo simpel als het lijkt: een kwestie van zero tolerance en het probleem is opgelost. We kijken liever wat verder.”
Volgens Joosten is de gemeente al maanden bezig met het opzetten van een goede aanpak. “We weten wie de echte raddraaiers zijn en hebben met politie en justitie afspraken gemaakt. Als deze jongens en meiden met agenten in aanraking komen, weten zij dat er wel iets meer gedaan moet worden dan het geven van een waarschuwing. Maar daarmee ben je er niet. Er is nog een hele groep die er omheen hangt, om stoer te doen. En daar moeten we breder naar kijken: waarom hangen deze jongeren daar en zijn ze niet thuis? Misschien schuilt daar een breder probleem achter en moeten we in de thuissituatie helpen.”

Met verschillende partijen, waaronder politie en justitie, maatschappelijk werk en jongerenwerk gaat de gemeente aan de slag. “We gaan met die jongeren in gesprek, maar ook ouders en de bewoners moeten hun steentje bijdragen. Iedere dag met een camera op het balkon gaan staan, helpt ook niet. Misschien kunnen we beide groepen wel met elkaar in gesprek brengen. Dan heb ik het niet over de harde kern, maar over de meelopers, die misschien niet eens doorhebben wat voor ellende ze veroorzaken.”
Joosten is positief over deze aanpak. “We kijken vanuit wel negen of tien invalshoeken naar het probleem. Ik herinner me de problemen in buslijnen 109 en 43, waar de buschauffeurs werden geterroriseerd. Hier gebruikten we eenzelfde aanpak en er zijn nu al jaren geen problemen meer.” Overigens is hij wel realistisch: “Helemaal oplossen kan je het nooit. Deze mensen wonen in een centrumgebied en daar kan je niet verwachten dat het ’s avonds helemaal stil is. En dat doen ze ook niet. Maar zoals het nu is, loopt het de spuitgaten uit en dat moet worden opgelost. Dat realiseerden we ons echt al voor de TROS langskwam.”
 

Lees ook

Succesvol bedrijvenvoetbaltoernooi

EERBEEK – Eerbeekse Boys hield het eerste weekend van juni het jaarlijkse bedrijvenvoetbaltoernooi. Onder gunstige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.