Na 42 jaar moet de Vroolijke Frans verder zonder Jan en Fenny

BROEK – Na 42 jaar afscheid nemen van je zaak en woonhuis, het is niet niks. Toch blijven Jan en Fenny Hietbrink van Café de Vroolijke Frans er heel nuchter onder. “Het afscheid gaat met een lach en een traan, maar wij gaan ons wel vermaken, ook zonder het café.”

Café de Vroolijke Frans is een typisch dorpscafé, gerund door betrokken mensen. Het begon ooit in de voorkamer van de boerderij van de familie Plant en mondde uit in een bedrijf dat inmiddels honderdzestig jaar in de familie is. De huidige eigenaars Jan en Fenny Hietbrink namen het over van Jans ouders. “Toen ik een jaar of vijf was, trokken mijn ouders en ik bij mijn opa en oma, die het café toen runden. Mijn ouders namen het over, maar mijn vader overleed jong. Zo runde ik op achttienjarige leeftijd alleen met mijn moeder in de zaak.”
Rond deze tijd kenden Jan en Fenny elkaar net en Fenny werd gevraagd haar toekomstige man en schoonmoeder te komen helpen. “Ik had nog nooit een café van binnen gezien”, vertelt ze. “Ik deed de administratie op de papierfabriek in Eerbeek.” Zo runde het paar al op jonge leeftijd de zaak en daar hebben ze geen moment spijt van gehad. “De sfeer was hier altijd goed, er was nooit gedonder en we deden het met plezier. En dat moet ook, anders hou je het niet 42 jaar, zes dagen per week vol.”

En toen kwam het moment dat bleek dat er geen opvolging zou zijn. “Onze oudste zoon Alfred heeft nooit belangstelling getoond voor de zaak”, vertelt Jan. “De jongste, Wim, heeft wel de intentie gehad het café over te nemen, maar had na een paar jaar in de praktijk zijn buik vol van de horeca. Dat is jammer, maar het hoeft niet. Ze moeten doen waar ze zelf zin in hebben.” Jan en Fenny vertellen dat ze met gemak nog een paar jaar hadden willen doorwerken, maar toen er een bod kwam, hebben ze dat met beide handen aangegrepen. “Horeca is moeilijk te verkopen en toen Theo van Enckevort, Jan Dragt en Johan de Hoop hun belangstelling toonden, hebben we de knoop doorgehakt. Het is belangrijk dat het café blijft bestaan. Het sociale leven van Broek speelt zich hier af, er zijn zoveel verenigingen die hier komen.” En dus pakken Jan en Fenny hun spullen en vertrekken, na 42 jaar, uit het karakteristieke pand aan de Knoevenoordstraat. “We gaan in een woonwijk wonen in Brummen”, lacht Jan. “Maar dat went wel. We zijn toch altijd buiten, fietsen of wandelen.” Het contact met de mensen zal het stel het meest gaan missen. “Je hoort alle nieuwtjes als je in een café werkt”, vertelt Fenny. “Onzin, maar mensen luchten ook hun hart bij je. Dat is mooi.”

Zo breekt er dan een nieuw tijdperk aan voor De Vroolijke Frans, maar sommige dingen zullen niet veranderen. De hechte band met voetbalvereniging VV Oeken bijvoorbeeld. “In 1928 werd er her en der op de weilanden gevoetbald. Mijn grootvader bood zijn terrein in 1933 aan en sindsdien is hier aan de overkant van de weg het voetbalveld gevestigd.” De club heeft geen kantine, maar beschouwt De Vroolijke Frans als vaste stek. En dat de club blij is met Jan en Fenny blijkt wel uit het feit dat ze enkele jaren geleden, bij het tachtigjarig jubileum, het pad naar de velden hebben gedoopt tot Hietbrinkpad. “Dat was mooi”, denkt Jan terug. “Het voelt als een stukje waardering. We zijn ook altijd hoofdsponsor geweest van het eerste elftal. De velden blijven overigens in ons bezit en Theo, de nieuwe eigenaar van het café, is ook nauw betrokken bij de club, dus dat komt in de toekomst wel goed.”

Op zaterdag 29 mei nemen Jan en Fenny officieel afscheid. Tussen 14.00 en 19.00 uur is iedereen welkom het paar nog een keer de hand te schudden. Ze verwachten grote drukte: “Je leert in de loop der jaren zoveel mensen kennen, bijvoorbeeld van alle verenigingen die hier wekelijks komen spelen of repeteren. Maar ook hele families die hier feestjes geven, bijvoorbeeld de verjaardag van oma vieren. De kleinkinderen zag je van baby’s pubers worden” vertelt Fenny. “En er komt hier al jaren een motorclub, mensen die eerste zelf nog geen kinderen hadden en nu ook al grootouders zijn. Ja, dat ga ik toch wel missen.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.