Home / Velp / Schrijver Steven Jansen van Velps oorlogsdagboek overleden

Schrijver Steven Jansen van Velps oorlogsdagboek overleden

VELP / LEUSDEN – Op 16 mei overleed op 91-jarige leeftijd de heer Steven Jansen, schrijver van het boek ‘Velp en de oorlog 1940-1945’. Hoewel in Velp geboren en getogen, woonde hij al geruime tijd in Leusden. Tot voor kort kwam hij echter wekelijks met de auto naar Velp om zijn familie en kennissen te bezoeken. Zo bleef hij op de hoogte van alles wat er in zijn geliefde dorp gebeurde.

Steven Jansen werd op 17 augustus 1918 geboren als zoon van een melkboer die een winkel had in de Oranjestraat. Hij ging in de jaren ’30 in dezelfde straat naar de Christelijke Oranje Mulo. Mede dank zij bemiddeling van zijn docent geschiedenis, de heer Den Hartog, kreeg hij in 1936 een baan bij de gemeentelijke arbeidsbeurs. Later gevolgd door een betrekking op het gemeentehuis in De Steeg.

Begin jaren 40 besefte hij dat een uitzonderlijke periode aanbrak en begon hij dagelijks korte aantekeningen te maken van wat er in Velp en omgeving gebeurde. Als gemeenteambtenaar en inmiddels verloofd met een verpleegster uit het Velpse ziekenhuis (een goed georganiseerd onderduik-adres en centrum van verzet) was Jansen beter geïnformeerd dan de gemiddelde Velpenaar. Meteen na de bevrijding van Velp schreef Steven Jansen, op verzoek van de heer Frijling, eigenaar van Thiele’s Boekhandel, ‘Velp en de oorlog 1940-1945’ op basis van zijn dagboekaantekeningen, aangevuld met enkele algemene aantekeningen en herinneringen.

In april 1946, een jaar na de Bevrijding van Velp, verscheen de eerste druk in een oplage van 1.000 stuks die binnen een maand was uitverkocht. In mei 1946 volgde een tweede druk van 500 stuks. Daarna werd het loodzetsel omgesmolten voor andere uitgaven. Hoewel het boek populair bleef en later in gekopieerde vorm in Velp bleef rouleren, was het te kostbaar om opnieuw uit te geven. In 2006 besloot Stichting Velp voor Oranje dat het boek voor de komende generaties beschikbaar moest blijven en dat er daarom een derde druk moest komen. Deze werd mogelijk gemaakt door samenwerking met Boekhandel Jansen & de Feijter en door o.a. subsidies van de Gemeente Rheden en Stichting De Geërfden van Velp. Deze derde druk van 800 exemplaren was binnen een maand (april 2006) uitverkocht. De vierde druk verscheen in mei 2006.

Het boek is goed geschreven. Zakelijk, zonder clichés of heroïek. Men verplaatst zich hiermee zó in het Velp van die dagen, dat men het boek in één ruk wil uitlezen. In feite is het een dagboek geworden van alle Velpenaren van 8 april 1939 tot en met de dag van de bevrijding op 16 april 1945.

Het boek is nog uit voorraad leverbaar bij boekhandel Jansen & de Feijter in Velp en is verder te bestellen bij iedere boekhandel in Nederland.

www.eenpassievoorboeken.nl; tel. 026-36 28 959
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.