Home / Doesburg / Plaquette gesneuvelde Arie van Ree

Plaquette gesneuvelde Arie van Ree

DOESBURG – Vorig jaar, tijdens de herdenking op 4 mei, sprak Bernard Claus over zijn oom Arie, die tijdens de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog is gesneuveld op de Grebbeberg. Hij is voor zover bekend de enige Doesburger die gesneuveld is op de Grebbeberg.

Door het verhaal toen in de krant gezet, vond een aantal mensen het wel tijd worden dat er een plaquette kwam ter nagedachtenis aan Ari,e die zijn jonge leven liet voor de vrijheid van ons land. Gesprekken met Gerdie Oosten en burgemeester Kees Luesink resulteerde er in dat op woensdag 12 mei om 16.30 uur de plaquette onthuld werd. Dit werd gedaan door Tonnie van Ree, zuster van Arie, en Bernard Claus, neef van Arie.
De geëmotioneerde zus was zeer dankbaar dat ze dit nog mocht meemaken. Op de Kraakselaan, tegen over de Rabobank, stond vroeger het oudershuis “de Rosmolen” van Arie en daarom was de aangewezen plaats deze plaquette te plaatsen. Na de onthulling en het leggen van bloemen door de familie en het 4/5 mei comité legden nog vele belangstellenden ook een bloemetje.
Arie van Ree ligt begraven op het Militaire ereveld op de Grebbeberg, ondanks dat in eerste instantie zijn ouders hem in Doesburg wilden begraven, maar dat niet mochten van de Duitsers. Achteraf vonden ze het toch beter dat hij bij zijn kameraden is gebleven op de Grebbeberg.
Op de inzet van de foto is de gedenkplaat te zien.

De zus van Arie, Tonnie en neef Bernard onthullen het monument. –foto: Hanny ten Dolle
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.