DIEREN – In 2009 bracht uitgeverij Profiel (Bedum 2009) het boek Verzetsgroep Garrelsweer, Luisterend naar de stem van hun geweten uit, geschreven door Ineke Kerssies. Het beschrijft het verhaal van een verzetsgroep uit een Gronings dorp.
Eén van de verzetsmensen was Cornelis van Veldhuizen 9roepnaam Kim) die binnen het verzet bekend werd als Zwarte Henk. Van Veldhuizen kwam uit Nijverdal, werd in 1950 inspecteur bij de politie in Almelo en werkte zich op tot hoofdinspecteur. In 1971 vertrok hij vanuit Almelo naar Velp waar hij commissaris van politie werd. Hij werkte in Velp tot aan zijn pensioen en is daar blijven wonen.
In het boek wordt de geschiedenis van oorlog en verzet uitvoerig beschreven. Van Veldhuizen kwam in 1943 als onderduiker naar het Groningse Garrelsweer met als taak een knokploeg op te zetten. Hij was via het gewapend verzet betrokken bij diverse overvallen in Oost Groningen. Nadat hij als politieman in Nijverdal had besloten onder te duiken, werden zijn ouders en verloofde door de Duitsers opgepakt. Zij hebben onder meer in Kamp Vught gevangen gezeten, gelukkig kwamen zij wel weer vrij.
De grootvader van de schrijfster van het boek, Tjaako Zijlema, was oprichter en leider van de groep van Garrelsweer. Van veldhuizen was een zeer gewaardeerd medewerker van het eerste uur. Inmiddels zijn zij beiden overleden. De groep Garrelsweer had te maken met de omgeving Dieren, De Steeg en Laag-Soeren. Deze omgeving werd gebruikt door de illegale werkers als onderduikomgeving. In het bos van Laag-Soeren is nog altijd een boshut aanwezig in de bosstrook achter het badhuis, rechts van de Schaapsallee) dat door de onderduikers werd gebruikt. Ook maakten zij gebruik van ondergrondse schuilhutten. De groep Groningse werkers stond in verbinding met boswachter Gradus Peters, samen waren zij betrokken bij de roof van radio’s die in een school in Dieren opgeslagen lagen. Andersom maakten illegale werkers uit Dieren de route ook, zij doken lange tijd onder in het Groningse Garrelsweer (huisarts Vermeer en Ackerstaff, redacteur van Gelders Nieuwsblad). De Gelderse contacten en onderduikperiode zijn in het boek uitgebreid beschreven.