Havekes en Van de Kuit koning

LOENEN – Ruim 300 Loenense mannen hebben vrijdagmorgen een verwoede poging gedaan om éénmaal in hun leven schutterskoning te mogen zijn. Bij de gehuwde schutters lukte dit Harry Havekes, die dit jaar voor de veertigste keer meedeed aan het schietfestijn. Bij de ongehuwden was Niels van de Kuit de gelukkige.

 

Het bestuur van de Nationale Feest en Herdenkingsvereniging kan beschikken over een unieke locatie voor het vogelschieten in het bos aan de Loenerschepersweg. Het schietfeest is niet compleet zonder muzikanten van OLTO die met pittige muziekjes de stemming verhogen.

De gehuwde schutters waren dit keer goed in vorm. Er waren 171 deelnemers. Om kwart voor elf schoot Harry Havekes met het 203e schot het restant van de (houten) vogel naar beneden. Zijn echtgenote Lucy koos hij tot zijn koningin. Koning Havekes (56), calculator bij een Eerbeeks Installatiebedrijf, kon zijn geluk niet op. Vaak had hij er van gedroomd en nu eindelijk werkelijkheid. “We gaan een mooi feestje op bouwen”, zegt hij.
De eerste vleugel ging er af door Frank Kip, de tweede vleugel door Rein Modderkolk, de kop door Hans Ruegebrink en de staart door Arend Thomassen.

Bij de ongehuwden (131 deelnemers) mannen duurde het tot in de derde ronde voordat beslist werd wie het Koningsvest met medailles mag dragen. Deze vogel bleek erg taai te zijn. Pas tegen kwart voor twaalf schoot Niels van de Kuit raak bij het 330ste schot. Lange tijd was het erg spannend. Stukje voor stukje werd de vogel geveld. Van de Kuit (44) is productiemedewerker bij een Loenens verpakkingsbedrijf. Ook hij was erg blij met de Koningstitel. Ingrid Havekes koos hij tot zijn gemalin. De eerste vleugel werd geschoten door Matthijs Tabor, de tweede vleugel was voor Johnny van Hoesen en de staart voor Harry Modderkolk.
Na het bekend worden van de tweede koning ging het samen in een jeep achter ‘de muziek aan’ naar Den Eikenboom waar volgens een aloude traditie getoast wordt op de koningen. Het bier vloeit dan rijkelijk en met de feestmuziek erbij stijgt de stemming tot ongekende hoogte.
Zaterdagmorgen hebben de Loenense dames hun eigen schuttersfeest. Vanaf 10.00 uur gaan zij schieten. De mannen (behalve het bestuur en organisatie) zijn dan niet welkom. Ook de vrouwen zetten dan flink de bloemetjes buiten.

Na de eerste ronde vogelschieten was er ook het ballenschieten. Dit keer met 49 deelnemers. De eerste knikkerbal voor Anton van Ark, de tweede knikkerbal voor Hans Plant, de eerste kleine bal voor Berry Koller, de tweede kleine bal Teun Berends, de eerste middelbal Bertus van Boven, tweede middenbal Rein Modderkolk, eerste grote bal Jan Jochems, tweede grote bal Sander Goedkoop – foto Martien Kobussen
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.