Bouw Beinum West kan beginnen, stichting haalt nestkasten uilen weg

DOESBURG – “Door de advocaat van de stichting is bevestigd dat de nestkasten voor de uilen zijn weggehaald”, aldus burgemeester Kees Luesink verheugd. “Dat hebben we ook zelf al vastgesteld, dus kunnen we nu weer aan de slag met de bouw van 128 woningen, die Doesburg hard nodig heeft.”

Met het verwijderen van de nestkasten voor uilen door de Stichting tot Behoud van de Stadsweiden in Beineum West, is een verdere juridische strijd rond de toepassing van de Flora- en Faunewet van de baan. Op verzoek van de stichting trekt de gemeente Doesburg het spoedappél in. De stichting op haar beurt trekt het hoger beroep bij de Raad van Staten in. Dat betekent concreet dat de gemeente Doesburg nu de gehele bouwlocatie bouwrijp kan maken.

Overigens is het juridische speekspel hiermee nog niet van tafel. Er lopen nog andere procedures. “Maar daarvan heeft de Raad van State in tussenvonnissen beslist dat ze geen opschortende werking hebben, dus zien we die uitspraken met vertrouwen tegemoet”, aldus beleidsmedewerker André Putker.

Vast staat met deze ontwikkeling, dat nu geen broedgeval aanwezig is. De ingestelde werkvrije zone – 60 meter vanaf de nestkasten voor de steenuilen – kan daardoor worden opgeheven. De gehele locatie wordt nu dan ook in één keer bouwrijp gemaakt en de gemeente Doesburg gaat er van uit dat in september daadwerkelijk met de bouw van de eerste 128 woningen begonnen kan worden. In totaal beslaat het plan Beinum West in twee fases 190 woningen. “Dat zijn woningen die we hard nodig hebben in Doesburg”, aldus wethouder Willem Bouman. “Het bijzondere is de verdeling: een kwart huur, een kwart koop tot 145.000 euro, een kwart koop tot 172.000 euro en een kwart vrije sector. Het wordt daarmee een gevarieerde wijk, waar veel Doesburgers op zitten te wachten.”
In de praktijk blijken enkele gegadigden voor de woningen door het uitstel te zijn afgehaakt, maar daar zijn volgens het college weer andere gegadigden voor in de plaats gekomen. Uit de belangstelling voor de woningen en de kavels blijkt volgens de gemeente Doesburg duidelijk dat er dringend behoefte is aan het nieuwe bouwplan. Die behoefte wordt door de Stichting tot Behoud van de Stadsweiden in Beineum West overigens bestreden.

Volgens wethouder financiën Frans Hofman heeft de vertraging van een jaar die is ontstaan door de bezwaren, opgelopen tot anderhalve ton. Dat was de schade tot januari, de kosten van de volgende vier maanden zijn nog niet exact berekend.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.