Blok maakt burgemeestersketting

DOESBURG – Edelsmid Marcel Blok uit Doesburg heeft een unieke opdracht in de wacht gesleept. De gemeente Zutphen vond dat de burgemeestersketting die uit 1853 of 1854 stamt nu toch wel vervangen moest worde. De gemeente startte een procedure op en nodigde zilversmeden uit om een ontwerp te maken. Het vervangen van de ketting was nodig omdat nu ook de gemeente Warnsveld bij Zutphen hoort en ook het wapen van deze gemeente erin verwerkt moest worden.

Een behoorlijk aantal goud- en zilversmeden gaf een presentatie. Uit deze presentaties zijn twee ontwerpers uitgekozen om een ontwerp te maken, waarvan één Marcel Blok was. Tot zijn groeigen verrassing bleek hij de winnaar te zijn.
Makkelijk was het niet, want de eisen waaraan de ketting moest voldoen waren complex. Als eerste moest er natuurlijk een penning met het wapen van Zutphen in zitten. Marcel stelde voor ook een schakel met een boek dat verwijst naar de Librije van Zutphen en een kogschip, wat de verwijzing naar de Hanzestad, er in te verwerken. Dan niet te vergeten de bolwerken; dat is afgebeeld als een driehoekig figuur.

En zoals bij alle burgemeester ketens moet onderaan een penning met het wapen van de stad en aan de achterkant het Rijkswapen. Deze penning of de hele ketting moet omkeerbaar zijn. De ene keer zal de burgemeester namens de stad optreden en moet het wapen van de gemeente aan de voorkant te zien zijn, en als bijvoorbeeld een lintje wordt uitgereikt, spreekt hij namens Nederland en moet het Rijkswapen aan de voorkant te zien zijn.

Een prachtig exemplaar is het geworden en de gemeente Zutphen is vol lof over deze fantastische uitwerking. Op de foto ziet u de ketting op het moment dat deze nog niet helemaal af was en in het midden de matrijs voor het slaan van de penning. Ook deze matrijs is door Marcel Blok gemaakt. Een waar staaltje vakmanschap – foto: Hanny ten Dolle
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.