Dialectclub te gast bij valkenier Zuidema

KLARENBEEK – Gelukkig werkte het weer donderdag mee tijdens het bezoek van de leden van de Loenense dialectclub aan de Roofvogeltuin De Havikshof in Klarenbeek. Valkenier Tjipke Zuidema ontving de gasten in zijn voorjaarstuin met bloemen en het prille, frisse groen. Ook verraste hij de Loenense gasten met een demonstratie met zijn roofvogels.

De valkenier vertelde waarom hij deze tuin zo had ingericht en alles over de verzorging van de uiltjes, oehoes en buizerds. De dieren worden door de valkenier vertroeteld. Regelmatig gaat hij met de vogels vliegen. De oehoes hebben een groot verblijf. Zuidema liet de eieren zien die oehoe Anne heeft gelegd waarop ze al enkele weken heeft gebroed.
Met een woestijnbuizerd gaf Zuidema een demonstratie. De vogel, die publiek gewend is, scheerde soms heel kort over de bezoekers heen. Aanvankelijk vonden ze het niet prettig maar het wende snel. De valkenier gooide het voedsel in de lucht. De roofvogel wist het knap te pakken.
Na de demonstratie gingen de bezoekers even op de foto met een ‘tamme’ buizerd. Een voor een trokken zij de leren handschoen aan en kregen van Zuidema de vogel op de vuist geplaatst. De vogel vond het even allemaal best maar vloog na een paar minuten weer terug naar haar baas.
Na de demonstratie maakte het gezelschap een rondleiding door de tuin met de eerste voorjaarsbloeiers. De fraaie vijver is nog wat kaal maar wordt volgens Zuidema bij mooi weer snel omzoomd door bloemen en groen. Het gezelschap vond het bijzonder interessant en maakte vele foto´s van valkenier, vogels en tuin. Voorzitter Betsie Tabor dankte Zuidema voor de ontvangst op deze wat kille voorjaarsmiddag.
Zuidema wees er op dat de roofvogeltuin ook op Hemelvaartsdag 13 mei geopend is van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens het dauwtrappen kan men hier weer even op adem komen. De Roofvogeltuin is gelegen aan de Oudhuizerstraat 36a in Klarenbeek.

Foto: De bezoekers kijken in de tuin met bewondering naar de prestaties van valkenier en buizerd – foto Martien Kobussen
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.