Veteranen-bevrijders in Loenen

LOENEN – Hoewel de stramme ledematen het nauwelijks toelieten, wilden de Engelse veteranen toch persé plaats nemen in het rupsvoertuig. Zij klauterden op de brencarrier en genoten zichtbaar van het moment om nog weer even in een gevechtsvoertuig van vroeger te zitten. Zij maakten een ritje door Loenen vanaf de Brink naar het Polar Bear-monuement op de grens van Loenen en Eerbeek. Hier was ook een korte plechtigheid.

Zondagmiddag was er voor het bezoek van de Engelse veteranen een goede belangstelling van de Loenenaren. Om half vijf arriveerde het gezelschap bestaande uit drie veteranen, drie weduwen van veteranen, een echtgenote en een viertal begeleiders. De groep verbleef in Utrecht en kwam zondagmorgen naar Apeldoorn om mee te doen aan de Streetparade op de Loolaan en het Liberation Festival bij te wonen.

Bij de Brink sprak Paul Sanders, voorzitter van het Bevrijdingscomite Loenen-Eerbeek een welkomstwoord. Hij sprak zijn waardering uit voor het feit dat de veteranen ondanks hun hoge leeftijd toch weer naar Nederland zijn gekomen om deze herdenking mee te maken. De drumfanfare van OLTO speelde onder leiding van Simon Kleinjan enkele toepasselijke nummers.

Na de koffie volgde er een korte plechtigheid met bloemlegging door een der Engelse gasten en namens het comité door Gerard Schut en Ellen Pulle. De Last Post werd geblazen door Willem Vlug van de Drumfanfare. Hierna werd de Nederlandse driekleur, die halfstok hing, door Gerard Schut en Henk Witteveen weer in top gehesen om onze blijdschap voor de bevrijding tot uitdrukking te brengen.

Daarna was het tijd voor de eretocht door Loenen met medewerking van leden van de vereniging Keep Them Rolling. De bejaarde veteranen gaven de voorkeur om plaats te nemen in het rupsvoertuig. Eenmaal op de plaats gezeten, was het voor hen genieten van deze tocht door het centrum van Loenen waar flink veel inwoners waren die de Engelse gasten een applaus gaven.
Na de carrier volgden nog een paar voertuigen en een paar legermotoren. De stoet reed door de nieuwbouwwijk richting Eerbeek. Op de grens van beide dorpen werd gestopt bij de rotonde. Hier werd in 2000 een Polar Bear monument onthuld. Ook hier werd bloemen gelegd.
Via de Laak ging het terug naar Loenen om te stoppen bij restaurant ’t Ruifje voor een afscheidsdiner. Deze Loenense dag zal zeker lang in het geheugen blijven van de Engelse gasten.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.