Eikenprocessierups ook in Apeldoorn in aantocht

Apeldoorn krijgt ook dit jaar te maken met de eikenprocessierups. Deze rups kan tot half augustus voor het nodige ongemak zorgen. Na contact met de brandharen van de rups kunnen er klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Op plaatsen waar de gemeente Apeldoorn ongemak van de brandharen verwacht, bestrijdt zij de rups op een milieuvriendelijke manier.

Vanaf de tweede week van mei start de gemeente met het bestrijden van de eikenprocessierups. Het moment van uitvoering is erg afhankelijk van het weer. Meer informatie en de actuele planning staat op www.apeldoorn.nl/eikenprocessierups.

Het biologische bestrijdingsmiddel heeft geen nadelige gevolgen voor mensen en dieren, het werkt alleen op bladetende rupsen. Ook voor vogels en andere dieren die de rupsen eten heeft dit geen negatief effect. Het middel is niet schadelijk voor het milieu.

De gemeente Apeldoorn vraagt bewoners en eigenaren van bomen die menen de rups in hun omgeving te zien contact op te nemen met de gemeente. Dit kan via de website www.apeldoorn.nl/eikenprocessierups of via het telefoonnummer 14 055. De oproep geldt voor bewoners binnen en buiten de bebouwde kom. De gemeente raadt aan de rupsen niet aan te raken en zelf te bestrijden.

Eigenaren van eikenbomen blijven overigens wel zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van de eikenprocessierups. De gemeente voert de bestrijdingsmaatregelen alleen uit bij bomen in de openbare ruimte en vraagt bedrijven en instellingen zelf zorg te dragen voor de bestrijding. Particulieren kunnen de bomen op hun perceel wel door de gemeente laten bestrijden. De kosten zijn dan 40 euro voor de eerste boom en voor elk volgende 20 euro.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.