Herdenking en viering 4 en 5 Mei in Doesburg

DOESBURG – In Doesburg is een zeer actieve commissie die de 4 en 5 mei vieringen organiseert. Het thema van dit jaar is Vrijheid Wereldwijd. Op 4 mei wordt de dodenherdenking gehouden op de Markt, bij het herdenkingsmonument. Om 19.15 uur wordt verzameld op de Voormarkt. Waarna om 19.25 uur de Stille Tocht vertrekt, onder begeleiding van een omfloerste trom.

Bij terugkomst start om 19.45 uur het Carillonspel door stadsbeiaardier Roel Smit. Om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus door de aanwezigen, onder begeleiding van het Muziekcorps der Voormalige Schutterij.
Daarna zal burgemeester Kees Luesink een overdenking meegeven. De heer Frans Jansen is een van de gastsprekers. Hij is in 1927 geboren is in het pand van Staarink op de Markt te Doesburg. Zijn ouders hadden daar toen een herenkleding en maatkleermakerij. Als jongen heeft hij de oorlog meegemaakt, later is hij als militair naar Indië geweest, van 1948 tot 1950. De derde gastspreker is de heer Awram (Bram) Meijers. Geboren in Hengelo (O) en ruim een jaar later, eind 1942, ondergedoken in Nijverdal. Na de oorlog is hij met zijn ouders naar Doesburg gekomen, de geboorteplaats van zijn vader. Zijn grootouders zijn tijdens WO-II vermoord en dreven een slagerij in de Roggestraat. Tot zijn militaire dienst heeft Awraham Meijers in Doesburg gewoond.
Tussendoor wordt door leerlingen van de basisschool een Elfje voorgelezen. Een Elfje is in de dichterswereld een gedichtje van elf woorden. Aansluitend de kranslegging bij het monument.
Na de herdenkingsdienst is er de mogelijkheid tot het drinken van een kopje koffie in het verzorgingshuis St. Elisabeth in de Kloosterstraat.

5 mei Bevrijdingsdag.
Op 5 mei wordt de bevrijding gevierd met een geweldig programma dat u elders in dit blad aantreft. Enkele aanvullingen hierop zijn. In het filmhuis is ’s avonds om 20.00 uur de film ‘Tales from the golden age’ te zien. Museum de Roode Toren en museum 40-45 zijn open en in de Raadskelder van het Stadhuis is nog de expositie van vier kunstenaars. Ook is de toren van de Martinikerk te beklimmen, aanmelden en info bij het VVV kantoor.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.