Bevrijdingsfeest in Beekbergen

BEEKBERGEN – Met veel genoegen gaf Mr. Beelaerts van Blokland, oud-burgemeester van Apeldoorn, zaterdag met een kanonschot het sein voor de grote optocht die het bevrijdingscomité organiseerde in Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen. Gelukkig was het nog droog weer rond half twaalf bij de start bij de Scherpenbergbrug in Oosterhuizen. Al eerder waren zo’n vijftig Canadese veteranen vanuit Utrecht en Apeldoorn naar dit dorp gekomen om mee te rijden in de grootse optocht ter gelegenheid van 65 jaar bevrijding. Rijen dik stond het publiek op sommige plaatsen te kijken naar de lange stoet die door deze dorpen trok.

Het comité was erg blij met de inzet van de bewoners uit de dorpen om bij de komst van de bevrijders de huizen en straten feestelijk te versieren. Met de vlaggetjes zagen de dorpen er weer vrolijk uit.
Het was weer een lange stoet die door de dorpen trok. Helaas kwam even na het middaguur de regendruppels naar beneden. Voor de organisatie een domper maar de stemming leed er niet onder. Alles ging gewoon door.De Groene Soos leverde weer haar medewerking met zo´n zestig legervoertuigen. Van alles was er weer van groot tot klein. Maar de buurten lieten zich ook niet onbetuigd. Slager Jansen liet zien hoe het clandestien slachten vroeger ging. In de oorlog gebeurde dit veel. De Hanekerwerg viel ook op met hun voorstellingen en personen uit vroeger tijd. De historische kleding kwam weer uit de mottenballen. Ook de transportfiets kwam door een paar Lierenaren weer uit de schuur te voorschijn. De muziek ontbrak ook niet in de optocht. Muzikanten van Prinses Juliana en Muziekvereniging Klarenbeek speelden er lustig op los op grote wagens. De optocht ging langs de bevrijdingsmonumenten in de dorpen. Er was veel belangstelling voor de optredens van de zangkoren Hosanna, Toonkunst en Sursum Corda die bij deze monumenten optraden.
Het eindpunt van de optocht was bij het jongerencentrum De Boerderij. Het comité mocht gebruik maken van de grote feest tent die het jongerencentrum hier had geplaatst voor andere festiviteiten. De veteranen en hun begeleiders kregen hier een boerenkoolmaaltijd aangeboden. Ondanks minder sponsoren wist het comité dit toch nog te regelen.
In de tent speelde een dweilorkest vrolijke deuntjes en trad nadien The 48e Highlanders Pipes and drums voor de veteranen en hun begeleiders. Helaas kon de zanggroep Sparkling niet komen. Een van de veteranen, getooid met vele onderscheidingen, sprak namens alle gasten een dankwoord tot het comité en de inwoners van Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen voor de geweldige ontvangst en de mooie optocht waarin ze mochten meerijden. Evenals de vorige keren was het nu ook weer onvergetelijk.
Jan Muller, voorzitter van het comité, liet weten ondanks het wat mindere weer toch zeer tevreden te zijn. De veteranen was door allen weer een geweldige dag aangeboden. Er was niks mis gegaan. De EHBO hoefde niet in actie te komen. Hij dankte de bevolking voor hun geweldige medewerking.
Tot slot van het bevrijdingsfeest was er in de tent een geslaagd optreden van het Oosterhuuzens Dialectkoor onder leiding van Klaas Berends. Ook de koninklijk onderscheiden Dirk Goudkuil van de 48e Highlanders werd toegezongen.
Enkele dagen voor de grote optocht, verraste het comité alle leerlingen van de basisscholen in Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen met een fraaie herinneringsmok. Daarop staan de Nederlandse en Canadese vlag en 65 jaar bevrijding.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.