Postume onderscheiding voor Halls echtpaar Visschers

HALL – In de Tweede Wereldoorlog werd de Joodse vluchteling Paul Siegel opgevangen door het Hallse boerenechtpaar Johan en Wilhelmina Visschers. Johan Visschers moest zijn hulp aan Paul en andere onderduikers met de dood bekopen.

Paul Siegel, in 1924 geboren in Duitsland, woonde met zijn ouders en twee zusters vanaf 1933 in Nederland, waar hij zich thuis voelde. Toen ‘de jacht op de Joden werd geopend’, zoals hij schrijft in zijn boek Locomotieven Trekken Wagons, dook Paul onder. Via via kwam hij terecht bij Berend Johan en Wilhelmina Visscher in Hall. Samen met nog ongeveer tien anderen verborg hij zich op hun boerderij. Helaas was dit van korte duur. Op de vierde dag van zijn verblijf zijn Paul, Johan en de andere onderduikers opgepakt. In de gevangenis spoort de heer Visschers de jongens alsnog aan te vluchten. Paul ziet hoe hij wordt mishandeld en weggevoerd. Dit was de laatste keer dat Paul Siegel zijn weldoener zag. Paul overleefde de oorlog en kwam er later, hij woonde al in Palestina, achter dat Berend Johan Visschers naar Kamp Vught is gebracht. Hier werd zij zo mishandeld, dat hij kort na zijn vrijlating aan zijn verwondingen stierf.

Jaren later heeft Paul zijn naam veranderd in Shaul Sagiv. Hij schrijft zijn verhaal op en brengt dit onder zijn eigen naam uit in Nederland. Dit komt Wilma Heijmink – Visschers onder ogen en zij zoekt contact met hem op. “Ik ben Wilma dankbaar dat zij mij heeft gevonden”, vertelt Sagiv. “Ze heeft het voor mij mogelijk gemaakt mijn plicht te vervullen en het echtpaar Visschers aan te melden bij het Yad Vashem Instituut.” Het Yad Vashem heeft na onderzoek besloten het echtpaar Visscher postuum te onderscheiden met de titel ‘rechtvaardige onder de volkeren’. Deze titel is in het leven geroepen voor niet-Joodse mensen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hulp hebben geboden aan Joodse onderduikers. Wilma Visschers, achterkleindochter, is trots op haar grootouders. “Ik ben heel blij met deze onderscheiding. Mijn opa heeft zijn hele leven gevochten voor erkenning van de daden van zijn vader. Hij mag helaas niet meer bij ons zijn, maar ik weet zeker dat hij ontzettend trots zou zijn.”

De onderscheiding werd donderdagmiddag uitgereikt tijdens een bijeenkomst op basisschool de Vossestaart in Hall. Directeur René Bakker stelde graag ruimte ter beschikking: “Misschien is de school juist wel dé plek om stil te staan bij dit soort gebeurtenissen. Het is onze taak het verhaal goed door te vertellen en we kunnen, ook in onze tijd, een voorbeeld nemen aan Berend Johan Visschers.”
Bijzonder was het samenzijn van de families Visscher en Sagiv. Shaul Sagiv kwam met vrouw en kinderen over uit Israël. De familie Visschers woont nog in de buurt. Een achterkleinkind van Berend Johan, Cas Visschers, zit zelfs in Hall op school en was present bij de uitreiking. Burgemeester Niels Joosten was eveneens aanwezig en hield een persoonlijke speech door te vertellen over zijn eigen vader. “Ook hij was een Joods jongetje en mocht in de oorlog met zijn ouders bij een boerenfamilie onderduiken. Jaren later ben ik met hem eens bij dat gezin langsgegaan en ik zag hoe diepgeworteld zijn dankbaarheid was.”
De onderscheiding is overhandigd aan kleinzoon Hendrik Gerrit Visschers. Hij kreeg een oorkonde en medaille uit handen van Humutal Rogel – Fuchs van de Ambassade van Israël.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.