Rheden pakt eikenprocessierups aan

DE STEEG – De gemeente Rheden heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de verspreiding en bestrijding van de eikenprocessierups. Vanaf half mei zal Rheden preventief bomen besproeien met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Eikenprocessierupsen zijn grijze, harige rupsen die in eikenbomen leven. Vanaf eind mei krijgen de rupsen duizenden brandharen, die bij mens en dier voor overlast kunnen zorgen. Aanraking van de brandharen kan een allergische reactie veroorzaken op de huid en in ogen en luchtwegen. Het onderzoek naar de rupsen is uitgevoerd door Kuppen Boomverzorging. De onderzoekers concluderen dat de overlast van de eikenprocessierups in de gemeente Rheden vorig jaar licht is afgenomen. De jaren daarvoor nam de overlast steeds verder toe. In 2009 controleerde Rheden 1192 bomen op de aanwezigheid van de rups. In 364 bomen bleken de rupsen te zitten. Er werden in totaal 738 nesten van tennisbalformaat aangetroffen en 22 nesten met voetbalafmetingen. De gemeente Rheden krijgt het advies om niet alleen nesten te verwijderen, maar ook bomen preventief te besproeien met een biologisch bestrijdingsmiddel. Bij deze methode wordt tachtig procent van de rupsen gedood. Rheden zal vanaf half mei op meerdere locaties in de gemeente bomen besproeien. De werkzaamheden zullen zowel overdag als ´s nachts plaatsvinden. Rheden benadrukt dat het gebruikte bestrijdingsmiddel veilig is voor mens en dier.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.