Steegse Amaliahoek krijgt grote opknapbeurt

DE STEEG – De Prinses Amaliahoek in de dorpskern van De Steeg wordt dit jaar opnieuw ingericht. Een nieuw plein, liefst met overkapping, moet de sociale samenhang in het dorp versterken.

De herinrichting is een initiatief van de Belangengemeenschap De Steeg en Havikerwaard en maakt deel uit van de vorig jaar vastgestelde dorpsvisie. De Amaliahoek werd in 2003 nog opgeknapt, maar het resultaat werd door de Steegse bevolking met weinig enthousiasme ontvangen. Inwoners noemen het plein gekscherend ´de kattenbak´ vanwege de grote hoeveelheid grind die er ligt. ¨Het plein voldoet niet meer aan de eisen¨, zegt Frans van Elk, voorzitter van de belangengemeenschap. Van Elk is momenteel in gesprek met de gemeente en de provincie over subsidies voor de
herinrichting. De belangengemeenschap hoopt van de provincie 75.000 euro te ontvangen. De provincie stelt subsidie beschikbaar voor ontmoetingspunten in kleine kernen. Van Elk heeft vertrouwen in een goede afloop. ¨Tijdens een eerder gesprek was de provincie redelijk enthousiast.¨ De gemeente Rheden legt, mits de belangengemeenschap de financiën bij de provincie rond heeft, 25.000 euro op tafel.

De vernieuwde Amaliahoek moet geschikt zijn voor evenementen en voor een kleinschalige markt. Het grind zal plaatsmaken voor straatklinkers en er komt straatmeubilair. Blikvanger moet een kunstwerk worden dat speciaal voor de Amaliahoek wordt ontworpen. Van Elk: ¨Bijvoorbeeld een kunstzinnige overkapping.¨ De belangengemeenschap werkt hiervoor samen met De Alliantie, die een aantal kunstenaars zal benaderen. Een werkgroep van de belangengemeenschap beslist uiteindelijk uit meerdere schetsen welk ontwerp wordt gerealiseerd. De gemeente vond een overkapping in eerste instantie onwenselijk. Een in de dorpsvisie voorgestelde overkapping voldoet volgens Rheden niet aan de eisen. De gemeente gaat alleen met een overkapping akkoord indien deze binnen de omgeving past. Rheden moet hiervoor het bestemmingplan aanpassen en een bouwvergunning verstrekken. De Amaliahoek zal daarom in twee fasen worden opgeknapt. In augustus moet de bestrating worden aangelegd, de overkapping of een ander kunstwerk moet in de loop van 2011 de kers op de taart zijn.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.