Cultuurhistorische wandeling door Spankeren

SPANKEREN – In de reeks cultuurhistorische wandelingen die jaarlijks worden georganiseerd door de Oudheidkundige Kring Rheden – Rozendaal, is op zondag 2 mei de beurt aan Spankeren. Deelnemers kunnen dan kiezen uit twee verschillende wandelingen die worden begeleid door Wim van den Beukel, Stan Dekker en Ton Elzebroek.
Een van de wandelingen gaat naar het kasteel ‘de Gelderse Toren’. Dit is een wandeling van ongeveer 2 km. Bij het kasteel zal met behulp van een rondleiding en een kleine tentoonstelling op de historie van het gebouw worden ingegaan. Deze merkwaardige toren, die midden in de uiterwaarden staat, werd in 1535 gebouwd in opdracht van Karel van Egmond, hertog van Gelre.
De tweede wandeling voert langs verschillende historisch belangrijke gebouwen en plekken zoals de oude kosterij ‘de Puthof’, de Petruskerk, de hof ‘het Loo’, de Spankerense enk, het Soerense broek en de Soerense beek. Dit is een wandeling van ongeveer 3,5 km. Naast de uiteenzetting van de historie van de verschillende objecten zal dan ook worden ingegaan op de geschiedenis van de mark van Spankeren, Dieren en Laag-Soeren. De markeorganisatie was een bestuurs- en beheersvorm die omstreeks 1850 is opgeheven.

De wandelingen starten om 13.00 uur op de parkeerplaats van herberg ‘de Luchte’ aan de Zutphensestraatweg in Spankeren en duren 2 – 2,5 uur. De wandelroutes voeren deels over zand- of kleipaden, stevige schoenen worden dan ook aangeraden. Deelname is gratis voor leden van de Oudheidkundige Kring, andere belangstellenden betalen 2 euro. Aanmelden kan via tel. 06-30 50 49 67 of e-mail: cjbmdekker@hetnet.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.