Apeldoorns college wil kwaliteit ondanks bezuiniging

APELDOORN – De coalitiepartijen CDA, VVD, PvdA, D66 en CU willen ondanks de beperkte financiële middelen de kwaliteiten van de gemeente Apeldoorn behouden. Daarvoor vertrouwen ze op ‘veerkracht en verbinding’. Dat is dan ook de titel van het bestuursakkoord waar de genoemde partijen het over eens zijn geworden.

 

Centraal in dat bestuursakkoord staat de verschuiving van groei en kwantiteit naar kwaliteit. ‘Ons past bescheidenheid in het oppakken van de uitdagingen die er zijn’, aldus formateur Hans Wegman. De grote uitdaging is, dat de overheid minder dominant is en de focus verlegt naar het probleemoplossend vermogen van de samenleving zelf. De vijf partijen zien daarin een grotere rol voor de stadsdeelaanpak op het niveau van de wijk en het dorp, of van de verenigingen. Een speerpunt in het bestuursakkoord zijn de ambities op de terreinen wijken, wonen en werken. In de wijken komt de regie te liggen op zaken als welzijn, zorg, onderhoud van groenvoorzieningen en ook het samenspel tussen bewoners, gemeente en andere organisaties. Bij wonen hoort bouwen en is het streven dat over vier jaar iedereen in de woning zit waar hij of zij graag wil en kan wonen. En als het gaat om werken, zet het bestuursakkoord in op investeren in kansen voor mensen, zodat elke werkzoekende en uitkeringsgerechtigde aan het werk is of aan het werk kan komen. Voor onze ondernemers, rollen we de rode loper uit.

De vijf partijen hebben zo’n zes weken met elkaar onderhandeld. Eerder werd al overeenstemming bereikt over het aantal wethouders. Het nieuwe college telt vijf wethouders, één wethouder minder dan voorheen. Eén van de wethouders is nieuw; Olaf Prinsen van D66. De andere vier wethouders keren terug. Dat zijn: Hans Wegman, Rob Metz, Fokko Spoelstra en Paul Blokhuis. De benoeming en installatie van de wethouders staat gepland voor de ingelaste raadsvergadering van dinsdag 27 april 2010. Dan vindt ook een gesprek plaats over het bestuursakkoord.
Het nieuwe college beoogt een lastenverzwaring te voorkomen. Uitgangspunt is dat de bezuiniging intern moet worden opgebracht en door middel van een kerntakendiscussie. De bezuiniging loopt op naar bijna 30 miljoen structureel in 2015.
Het bestuursakkoord is overigens een akkoord op hoofdlijnen. Het wordt verder uitgewerkt in een collegewerkprogramma tot en met 2014, dat direct na de zomer 2010 met de gemeenteraad wordt besproken. Op dat moment neemt het college ook een besluit over de verdere doorvoering van het wijkgericht werken in de organisatie. En tot slot zal dit akkoord in 2011 zijn doorvertaling krijgen in een meerjarenbegroting.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.