Na 65 jaar weer op bevrijdingsjeep

REGIO – Mevrouw Trudy Brandsma – Donker uit Doesburg reed zaterdag 17 april, tijdens de bevrijdingsfeesten in de regio, weer mee op een jeep van Keep them Rolling uit de Tweede Wereldoorlog. 65 jaar geleden, 16 april 1945, werd zij in Velp bevrijd en daar is een foto van gemaakt die inmiddels ontzettend beroemd is (meisje links op de foto).

Brandsma: “De foto heeft op wijnflessen en zelfs op pakken hagelslag gestaan. Nu staat de foto op de voorpagina van het boek Herinneringen aan de Bevrijding van Velp, uitgegeven door boekhandel Jansen & de Feijter in Velp.”
Mevrouw Brandsma won de rit op de jeep van woningcorporatie Vivare. Brandsma: “De vraag was: ‘waarom je de prijs wilde hebben’. Ik wilde niet meedoen, maar een vriend uit Velp en mijn man vonden dat ik me op moest geven. Dit is natuurlijk uniek. Ik gaf me als laatste op, maar de mensen bij Vivare wisten meteen dat ik mee mocht omdat het zo bijzonder is.” Mevrouw Brandsma weet dat twee van de vier meisjes op de foto zijn overleden en dat het derde meisje in ieder geval niet meer in deze omgeving woont.
Mevrouw Brandsma hoorde eigenlijk helemaal niet op de foto uit 1945. “Mijn zusje mocht erop, maar zij begon vreselijk te huilen en wilde niet omdat ze lelijke kniekousen aan had. Mijn moeder haalde haar eraf en zette mij op de jeep. Ik wilde ook niet, om dezelfde reden, en begon ook te huilen. Ik was zes jaar en had niet veel te zeggen. Daarom kijk ik op de foto ook wat bedroefder, maar daarna was het natuurlijk één groot feest.”
Dat was het de dag van de tocht weer voor haar. Brandsma: “Het was fantastisch, ik heb een vreselijk mooie dag gehad, mede door de ontzettend goede organisatie”. De oranje muts op de oude foto heeft mevrouw Brandsma nagemaakt, maar op de foto had ze hem nog niet op.

Oorspronkelijke bijschrift oude foto: Dutch children ride in a jeep during the liberation of Velp, 16 april 1945. Foto – Sgt. Hewitt. Nummer 5 Army Film & Photographic Unit.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.