Koningin opent 75 jaar Hoge Veluwe

HOENDERLOO – Hare Majesteit de Koningin heeft vandaag in Hoenderloo het 75-jarig jubileum van Het Nationale Park De Hoge Veluwe ingeluid. Zij woonde de jubileumviering bij en nam het eerste exemplaar van “Het Hoge Veluwe Boek” in ontvangst uit handen van de heer F.H. Schreve, voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Genodigden voor de jubileumviering konden genieten van een bijzonder programma. Pim Leutholff, als freelance fotograaf verbonden aan het Park, beet het spits af met een half uur durende slide show van prachtige beelden gemaakt in het Park. Na het welkomstwoord van directeur S.E. baron van Voorst tot Voorst nam Het Britten Jeugd Strijkorkest onder leiding van Loes Visser het stokje over met een vijftal schitterende muziekstukken. Dit orkest is in 2007 opgericht en biedt jonge talentvolle strijkers uit de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe de kans hun muzikale talenten in een uitdagende omgeving te ontwikkelen.
Na dit inspirerende concert volgde de jubileumfilm “Het volmaakte van al het gebeuren”, gemaakt door het Instituut voor Beeld en Geluid. Deze indrukwekkende film beschrijft de geschiedenis van Het Nationale Park De Hoge Veluwe vanaf de eerste grondaankopen door Anton en Helene Kröller-Müller tot nu.
Hare Majesteit de Koningin nam na de filmvertoning “Het Hoge Veluwe Boek” in ontvangst uit handen van de heer F.H. Schreve, voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Auteurs dr. Wim H. Nijhof en Elio Pelzers hebben dit boek speciaal voor het 75-jubileum van Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe geschreven. Dit fraai geïllustreerde boek, uitgegeven door uitgeverij Waanders uit Zwolle, beschrijft heden, verleden en toekomst van het Park.

Jubileumactiviteiten voor bezoekers
Wie jarig is, viert feest. Het Park heeft daarom voor zijn bezoekers tal van activiteiten georganiseerd. Zo is er iedere zaterdag in de maanden mei t/m augustus (26 juni uitgezonderd) een unieke jubileumexcursie onder leiding van de natuurgids. Iedere zondag in deze maanden laat de natuurgids bezoekers de mooiste plekjes zien tijdens de speciale jubileumwandeling.
Ter ere van het jubileum is rond het centrumgebied van het Park het Landschappenpad aangelegd. Deze vijf kilometer lange cultuurhistorische wandeling voert langs de prachtige landschappen die het Park rijk is. De opening volgt later dit jaar.
Ook aan kinderen is gedacht. Zij kunnen in de meivakantie (1 t/m 9 mei) deelnemen aan de spannende speurtocht “Speuren naar sporen rondom het Jachthuis” waar ze onder andere sporen leren herkennen en wateronderzoek kunnen doen. Meer informatie over het jubileum en de acties en activiteiten is te vinden op www.hogeveluwe.nl.

Jubileumgiften bezoekers en bedrijven
Omdat Het Nationale Park De Hoge Veluwe een subsidieonafhankelijke exploitatie voert, is het afhankelijk van entreegelden en donaties. Bezoekers zijn daarom van levensbelang voor de duurzame instandhouding van het Park. Zij kunnen het Park op verschillende manieren steunen, bijvoorbeeld door een gift te doen ten behoeve van het Museonder. De geschiedenis van het Park wordt met name in dit ondergrondse museum prachtig verbeeld en het Park wil dan ook investeren in het vernieuwen en verbeteren van de bestaande verouderde exposities. Daar zijn hoge kosten mee gemoeid. Er is een speciaal bankrekeningnummer geopend voor jubileumgiften. Omdat het Park een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is, zijn giften aan het Park aftrekbaar van de belastingen.
Ook bedrijven die het Park een warm hart toedragen kunnen bijdragen aan de duurzame instandhouding. Zij kunnen een bronzen (€5.000), zilveren (€10.000) of gouden (€25.000) gift doen t.b.v. de nieuwbouw van een bezoekerscentrum met Parkwinkel; de ontmoetingsplaats in het Park. In ruil daarvoor krijgen zij privileges terug. Een unieke samenwerking tussen het Park en het Nederlandse bedrijfsleven.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland en voert een subsidieonafhankelijke exploitatie. Het Park bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het Park herbergt uiterst zeldzame Rode Lijst-soorten. Samen met het zelfstandige Kröller-Müller Museum, de beeldentuin en het Jachthuis Sint Hubertus vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur. Het Park wordt jaarlijks bezocht door ruim 500.000 betalende bezoekers.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.