SP Rheden brengt spooroverlast in kaart

REGIO – Van alle inwoners van de gemeente Rheden die langs het spoor wonen, heeft ruim zestig procent last van de voorbijrazende treinen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Rhedense SP.

Momenteel rijden er hooguit vijf goederentreinen per etmaal door de gemeente Rheden, maar dit dreigen er in de toekomst 72 of meer te worden. De landelijke politiek heeft plannen om goederenvervoer over het bestaande spoor tussen Deventer en Elst te laten rijden in plaats van over een Noordtak van de Betuweroute. De SP ging begin dit jaar in de gemeente Rheden langs alle omwonenden van het spoor om de huidige overlast te peilen. Ruim 230 inwoners vulden de enquête in. Deze week presenteerde de SP het eindrapport van de enquête met als titel ´Dat spoort niet´. Uit de resultaten blijkt dat ruim zestig procent van de omwonenden momenteel hinder ervaart van het spoor. Vooral goederentreinen geven geluids- en trillingsoverlast. Omwonenden gaven onder meer aan last te hebben van scheuren in de muren van hun woning. Daarnaast maken zij zich zorgen over het vervoer van gevaarlijke stoffen. ¨Er worden momenteel zoveel nachtelijke reparaties aan het spoor uitgevoerd, dat ik mij afvraag of dit spoor die 72 extra treinen wel kan hebben¨, was de reactie van een verontruste bewoner. ¨Er staan regelmatig van die enge doodskoppen op de wagons. Mocht er een trein uit de bocht vliegen, is de ramp niet te overzien.¨

De bewoners droegen ideeën aan om de overlast van treinen te verminderen. Sommige omwonenden willen dat de treinen binnen de bebouwde kom hun snelheid minderen. Anderen pleiten voor een betere isolatie van woningen of voor goederenvervoer over water. De SP blijft de komende maanden actie voeren tegen de dreigende toename van goederentreinen. De partij vreest onder meer dat hulpdiensten de dorpen in de gemeente straks moeilijk kunnen bereiken. De SP´ers willen bij de provincies Gelderland en Overijssel alternatieven onder de aandacht brengen, zoals het stimuleren van de binnenvaart en een betere benutting van de Betuweroute.

Het rapport van de SP is te downloaden via: http://rheden.sp.nl/archief/pdf/rapport_spoorenquete.pdf

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.