Home / Lieren / Herdenking bij monument De Zwerfsteen

Herdenking bij monument De Zwerfsteen

LIEREN – Het Comite Bevrijding Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen zorgde zaterdag 17 april, de Bevrijdingsdag van deze plaatsen, voor vele activiteiten, waaronder een herdenking bij het bevrijdingsmonument (De Zwerfsteen) in Lieren.

Burgemeester De Graaf woonde de herdenking bij en hield daar een herdenkingstoespraak. Het bevrijdingsmonument is geadopteerd door de basisschool Prinses Julianaschool uit Lieren. Zij verlenen ieder jaar hun medewerking bij de herdenking. Groep 8 doet dat, na de herdenking was er de overdracht van het monument van groep 8 naar groep 7.
De tekst op de gedenkplaat verwijst naar de Canadese militairen die tot Princess Patricia’s Canadian Light Infantry (PPCLI) behoorden. Zij maakten deel uit van de tweede Canadese Infanterie Brigade, die ten zuiden van Apeldoorn het kanaal moest oversteken om via de dorpen Oosterhuizen, Lieren en Beekbergen naar Apeldoorn te gaan om de mensen te bevrijden van de Duitse bezetter.
In het najaar van 1984 werd besloten om de bevrijding grootser te vieren met een optocht en een herdenkingsdienst, tijdens het 40-jarig jubileum van de bevrijding in Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen. Het jaar daarop werd het inderdaad zo gedaan en werd het bevrijdingsmonument (De Zwerfsteen) onthuld met een groot feest als afsluiting.
 

Lees ook

Countrymiddag met Music Road Pilots in De Roseboom

LIEREN – In De Roseboom, aan het Kanaal-Zuid in Lieren, is het zondag country & …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.