Doesburgse basisschool De Ark zet bedrijf op

DOESBURG – De kinderen van groep 8 zijn druk met het opzetten van een bedrijf. Ze maken een product, lenen geld, bepalen een verkoopstrategie; zo proberen ze een goed draaiend bedrijf op te zetten. Dat is in een notendop de inhoud van het leerproces dat BizWorld heet. Samen met een Doesburgse ondernemer doorlopen de kinderen in vier ochtenden een lesprogramma waarbij zij van alles leren over ondernemerschap. Deze week is de spannende afsluiting met de verkoop. Wie is de beste en verkoopt het meest?

Basisschool De Ark doet mee met locatie Stad en Beinum. Twee groepen 8 simuleren in het programma van BizWorld een bedrijf. Leerlingen leren zo een eigen bedrijf op te zetten. In teams van zes kinderen maken ze kennis met het bedrijfsleven. Met passie helpt daarbij een echte ondernemer. Dhr. Balduk van BHS Corrugated B.V. uit Doesburg is iedere bijeenkomst bij de kinderen in de klas (locatie Beinum) om mee te denken en te vertellen hoe het is om manager te zijn. Zijn collega Mevr. Stroms is aanwezig bij de bijeenkomsten op locatie Stad. ‘BizWorld is meer dan een spel. Het is realistisch, geeft duidelijk het nut aan van vakken als rekenen en taal en stimuleert kinderen creatief en ondernemend te denken,’ aldus Jeroen van der Sluijs, leerkracht van groep 8.

Het BizWorld programma wordt begeleid door de leerkracht en de ondernemer die de school heeft “geadopteerd”. Leerlingen leren begrippen als ondernemerschap, verlies en winst, en toont de deelnemers bovendien de noodzaak voor vakken als rekenen en taal. Het is bestaat uit vier sessies van drie uur.
Het project wordt uitgevoerd in teams van zes leerlingen, die samen een bedrijf vormen. Iedere leerling krijgt een functie. De functies zijn: algemeen directeur, directeur verkoop, directeur marketing, directeur productie, directeur ontwerp en financieel directeur. Samen maken zij vriendschapsarmbandjes en verkopen dit product.

Uit onderzoek onder studenten in Nederland is gebleken dat nog geen twintig procent overweegt om na de studie een eigen onderneming te starten. In de VS is uit een vergelijkbaar onderzoek gebleken dat tachtig procent ondernemer wil worden. Eén van de redenen voor het geringe ‘ondernemersgevoel’ in Nederland is het feit dat kinderen niet vaak van jongs af aan met ondernemerschap worden geconfronteerd.

Kerngedachte achter BizWorld is kinderen op een herkenbare en speelse wijze kennismaken met het ondernemerschap. Geen harde zakelijkheid, maar toch overwegend een spel, waarbij kinderen in aanraking komen met een aantal aspecten van het ondernemerschap. Zoals het uitgeven van aandelen, het ontwikkelen van een product, productie, geld lenen, verkoop, winst- en verlies etc. Daarbij wordt het project BizWorld bij voorkeur begeleid door iemand die werkzaam is in het bedrijfsleven. In Doesburg is dit het bedrijf BHS Corrugated B.V. geweest.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.