Agrariërs bezorgd over komst faunatunnel

DE STEEG – Agrariërs in de Havikerwaard bij Ellecom en De Steeg maken zich grote zorgen over de mogelijke komst van een faunapassage ter hoogte van landgoed Middachten. De provincie Gelderland wil dat dieren vanaf de Veluwe via een tunnel onder de A348 naar de achtergelegen weilanden van de Havikerwaard kunnen.

Om de passage aan te leggen, moet de gemeente Rheden het bestemmingsplan van het gebied aanpassen. Vorige week legde Chris Kraaijvanger aan de gemeenteraad uit waarom hij samen met 24 andere agrariërs bezwaar maakt tegen de faunatunnel. ¨Wij maken ons grote zorgen over de veterinaire risico´s die ontstaan als herten vanuit de Veluwe in de buurt van onze bedrijven komen.¨ Kraaijvanger wees de raadsleden onder meer op een rapport uit Duitsland, waaruit blijkt dat dertig procent van het roodwild met de Q-koorts bacterie is besmet. ¨Onze verzekeraar kan bij een toename van het risico op ziekte-uitbraken de polis beëindigen. De provincie is niet bereid de dekking van de verzekering over te nemen.¨ Daarnaast vinden de agrariërs dat er in de plannen een vergoeding ontbreekt voor het gebruik van hun gronden. Kraaijvanger: ¨De herten maken tenslotte gebruik van onze weilanden.¨

Volgens Johan Cronau van de provincie Gelderland is het risico op verspreiding van ziekten door herten heel klein. ¨Dit blijkt uit rapporten van het ministerie van Landbouw en uit bloedmonsters onder afgeschoten wild. We willen bewust geen runderen en zwijnen in het gebied, want die dieren vormen wel een risico.¨ Volgens Cronau is de provincie momenteel met verzekeraars in gesprek over de risico´s voor de agrariërs. ¨We kijken of we een aanvullende regeling kunnen treffen.¨ Wethouder Harriët Tiemens wees de raadsleden op het belang van de faunapassage. ¨De A348 vormt een enorme barrière voor zeer veel dieren, van insecten tot dassen. Deze diersoorten maken een faunapassage meer dan de moeite waard. Het is nog maar de vraag of er ooit herten door de tunnel gaan.¨ Eind deze maand neemt de raad een besluit over het bestemmingsplan van het gebied.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.