Nieuw college maakt andere keuzes: gemeentehuis in Brummen

BRUMMEN – Het leek vooraf een bijzondere keuze: een combinatie tussen IPV en VVD. Toch zijn beide partijen er zonder bekvechten uitgekomen. Er ligt een concept-bestuursakkoord op tafel waarin soberheid en duurzaamheid de boventoon voeren.

“Het heeft nauwelijks gebotst”, verklaart IPV-voorzitter Dick van der Woude. “We zijn reëel gebleven. Neem ecologische en economische belangen, waarin wij een ander standpunt innemen. De IPV beseft dat ecologische verandering alleen kan plaatsvinden als er ook iets mee te verdienen valt. Anders heb je geen draagvlak.” Al tijdens de onderhandelingen hebben de partijen ambtelijke ondersteuning gekregen, waardoor er met goede onderbouwing besluiten zijn genomen.

Het concept-bestuursakkoord van IPV en VVD bevat een aantal kernpunten. Belangrijk onderwerp voor de komende jaren worden natuurlijk de gemeentelijke financiën. De begroting is niet sluitend en met de verwachte korting op het gemeentefonds zullen er keuzes moeten worden gemaakt. “De partijen willen pertinent ieder jaar een sluitende begroting. Dit houdt in dat er niet veel ruimte is voor nieuw beleid”, aldus formateur Eimert van Herwijnen.

Een aantal keuzes heeft beide partijen al gemaakt. Zo komt het gemeentehuis niet in Eerbeek. Vorig jaar november koos de raad voor een Centrumplan Eerbeek, waarbij een verzamelgebouw (Kulturhus) zou worden gebouwd met daarin het gemeentehuis. IPV en VVD kiezen in het bestuursakkoord voor een ‘sober en doelmatig’ gebouw op de huidige locatie. “Er is in de begroting 6 miljoen opgenomen voor een nieuw gemeentehuis”, verklaart IPV-voorzitter Dick van der Woude. “Een nieuw gemeentehuis in Eerbeek zou 12 miljoen kosten. Overigens is een nieuw gemeentehuis ook mogelijk voor minder dan 6 miljoen. Dat scheelt nogal.” Door te kiezen voor IPV en VVD hebben de inwoners duidelijk gemaakt in elk geval geen gemeentehuis in Eerbeek te willen, vinden beide partijen. Geen probleem dus om het raadsbesluit terug te draaien. “Overigens zaten onder onze kiezers ook veel Eerbekenaren, het is dus niet zo dat alleen Brummen het gemeentehuis hier wil houden.”

Duurzaamheid is een ander belangrijk punt. Hiervoor is zelfs duurzaamheidsspecialiste Louke van Wensveen aangetrokken als wethouder, die het nieuwe portefeuille duurzaamheid op zich gaat nemen. “We zijn klaar voor de omslag”, verklaart Van der Woude. “Als we minder afhankelijk willen worden van dat wat schaars wordt, moeten we daar aan gaan werken. Er moet draagvlak worden gecreëerd. Niet alleen zelf als gemeente kijken hoe we gaan bouwen, maar ook inwoners en bedrijven enthousiast maken. Louke van Wensveen gaat bekijken hoe we deze ambitie gaan invullen.”

Ook op het gebied van onderwijs maken VVD en IPV andere keuzes dan het vorige college. “Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) is schitterend, maar ook ontzettend duur”, verklaart VVD-voorzitter Kris Verver. “Er is 17 miljoen euro nodig om drie nieuwe scholenclusters te bouwen. Dat geld is er niet. Bovendien vinden wij renovatie van de scholen in Hall en Empe op dit moment dringender. We willen de nieuwe clusters niet afschrijven, maar wel faseren. Bouwen als er geld is.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.