PvdA: coalitie doet hapsnap-voorstellen

DE STEEG – De PvdA is teleurgesteld in het coalitieakkoord van het nieuwe college van de gemeente Rheden. Voorafgaand aan de installatie van de nieuwe wethouders, uitte fractievoorzitter Henk van Valburg vorige week in een raadsvergadering forse kritiek op het akkoord.

¨Het akkoord stelt ons heel erg teleur¨, sprak Van Valburg. Zijn partij maakt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog geen deel uit van het college van Rheden en voert deze raadsperiode oppositie. Volgens Van Valburg stort de coalitie zich in oplossingen zonder een beeld van de gewenste toekomst voor ogen te hebben. ¨We worden nu geconfronteerd met tegenstrijdige hapsnap-voorstellen.¨ De fractievoorzitter van de PvdA somde vervolgens enkele voorbeelden op. ¨De coalitie wil geen lastenverzwaring, maar wil wel kwetsbare groepen steunen. Het kunstbeleid blijft in stand, terwijl sport moet inleveren. Sport wordt juist steeds belangrijker.¨ Ook de verlaging van het aantal fte´s (fulltime banen) van het nieuwe college van 4,1 naar 3,8 kon niet op enthousiasme van de PvdA-fractie rekenen. ¨Een verlaging naar 3 fte was logischer geweest. De gemeente Arnhem, drie keer zo groot als Rheden, heeft maar 4,8 fte aan wethouders.¨

De PvdA diende een motie in over de herinrichting van het stationsgebied in Dieren. De nieuwe coalitie schrijft in het akkoord dat zij het budget hiervoor wil heroverwegen. De PvdA verzocht in de motie deze uitspraak uit het akkoord te halen. Van Valburg: ¨Drie maanden geleden klopte de gemeente bij de Stadsregio aan voor extra geld. Na veel moeite is er toen 4,5 miljoen euro binnengehaald. Dan gaan we nu de eigen financiële bijdrage heroverwegen? Dit komt niet consequent over.¨ Volgens Jaap Uijthof, fractievoorzitter van de VVD, geeft het nieuwe college wel degelijk prioriteit aan het stationsgebied. ¨Maar we moeten kijken op welke wijze we kunnen omgaan met het budget. De hoeveelheid geld die nodig is, hangt af van de plannen van de provincie voor de Traverse.¨ De PvdA-motie kreeg geen meerderheid in de raad en werd van tafel geveegd.

Ook Magda Rook van de Groep Pieper plaatste kritische kanttekeningen bij het coalitieakkoord. Zij sprak haar zorgen uit over een mogelijke sluiting van de gemeentelijke servicecentra in Dieren en Velp, waarvan in het coalitieakkoord melding wordt gemaakt. ¨Dit heeft vooral grote gevolgen voor senioren.¨ Uijthof antwoordde dat het college aan een mobiel servicecentrum denkt. Verder benadrukte Rook het belang van een bibliotheek en muziekschool in de gemeente. ¨Een bezuiniging hierop zou een catastrofe zijn.¨ Uijthof gaf aan dat ook het college een handhaving van de bibliotheek en muziekschool belangrijk vindt. ¨Maar in tijden van bezuinigingen kunnen we wel kijken naar de organisatie van deze instellingen.¨

 

Het nieuwe Rhedense college – foto Martin de Jongh
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.