Vier wethouders aan de slag in Brummen

BRUMMEN – Na harmonieus verlopen onderhandelingen zijn IPV en VVD eruit. Ze zijn het zeer met elkaar eens op het gebied van onder andere de financiën van de gemeente, duurzaamheid en de veelbesproken locatie van het nieuwe gemeentehuis. Onder de noemer Sober, Veerkrachtig en Toekomstgericht gaan zij samen de komende vier jaar de gemeente Brummen regeren.

De samenstelling die weinigen op voorhand hadden verwacht, is toch uit de bus gerold. “De kiezer heeft duidelijk laten zien dat ze voor IPV en VVD gaan. Dan zijn wij het ook verplicht daar iets van te maken. Maar dat was zeker geen opgave, de onderhandelingen waren meer een dialoog”, aldus IPV-voorzitter Dick van der Woude.
Er is gekozen om
vier wethouders voor te dragen, twee van iedere partij. Ook dit omdat dit ‘recht doet aan de uitslag’. Voor IPV komt ten eerste Frans Bruning in het college. Hij zal de sociale zaken in zijn portefeuille nemen. “Bruning was acht jaar fractievoorzitter in Brummen en inmiddels gepokt en gemazeld. Ook heeft hij een breed draagvlak binnen de politiek”, verklaart Van der Woude de keus voor Bruning. Hij gaat voor 0,75 fte aan de slag. Tweede IPV-wethouder, ook voor 0,75 fte, is nieuwkomer Louke van Wensveen. “Zij begaf zich al een tijd in de periferie van de IPV, en is zeer geschikte kandidate”, aldus Van der Woude. “Zij is gespecialiseerd in duurzaamheid, waar zij op verschillende niveaus onderzoek naar heeft gedaan.” Van Wensveen krijgt dus de nieuwe portefeuille duurzaamheid en daarnaast ruimtelijke ordening.

VVD brengt Bart Elbers naar voren. Hij is momenteel fractievoorzitter en zal in de raad vervangen worden door Gerda Jolink. Gert-Jan Scholten wordt het nieuwe VVD-raadslid. Elbers gaat voor 0,8 fte aan de slag en krijgt de onderwerpen financiën, verkeer en grondexploitatie in zijn portefeuille. Daarnaast gaat hij zich bezighouden met huisvesting bestuur, oftewel het nieuwe gemeentehuis. Tweede VVD-wethouder is Greetje Verver. Zij heeft na de laatste periode na twintig jaar afscheid genomen van haar functie als raadslid. “We hadden er geen rekening mee gehouden twee wethouders te mogen leveren”, legt VVD-voorzitter Kris Verver eerlijk uit. “We hadden weinig geschikte kandidaten. Uiteindelijk is Greetje Verver gevraagd omdat zij enorm veel ervaring heeft. Van alles wat speelt, is zij op de hoogte.” Verver gaat 0,5 fte vullen en krijgt de onderwerpen sport en onderwijs toebedeeld, waar ook het huisvestingsplan voor scholen onder valt.
Tijdens een extra raadsvergadering op 27 april worden de wethouders benoemd en beëdigd.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.